НАЧАЛО Други

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

25.02.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро оповести значителен неуспех, отбелязвайки първата си голяма загуба от две десетилетия насам, възлизаща на 1.3 милиарда евро за финансовата 2023 г., което е отклонение от печелившата ѝ серия от 2004 г. насам.

Този спад може да се дължи на различни фактори, по-специално на ескалацията на лихвените проценти поради широко разпространения глобален инфлационен натиск. ЕЦБ очаква нови предизвикателства през следващите години; банката обаче уверява заинтересованите страни, че тези неуспехи няма да попречат на ефикасността ѝ при изпълнението на паричната политика.

Скокът на лихвените проценти в Европа, достигнал историческото равнище от 4% в периода юли 2022 г. – септември 2023 г., произтича от многостранни причини, включително усилията за икономическо възстановяване след пандемията и геополитическото напрежение, като например конфликта между Русия и Украйна. Смущенията в енергийните доставки в резултат от конфликта изостриха ситуацията. Освен това през 2023 г. ЕЦБ бе изправена пред нетна загуба от лихви в размер на 7.19 милиарда евро, което е в рязък контраст с отчетените през 2022 г. 900 милиона евро приходи.

В отговор на тези предизвикателства ЕЦБ подчертава финансовата си устойчивост, позовавайки се на значителните си капиталови резерви и сметки за преоценка, които към края на 2023 г. възлизат на 46 милиарда евро. Стратегиите за смекчаване на последиците включват решението да не разпределя печалби на националните централни банки от еврозоната за финансовата 2023 г., като вместо това предпочита да абсорбира загубата в баланса си, за да компенсира бъдещите печалби.

Затрудненията на ЕЦБ съвпадат с по-широка тенденция, наблюдавана в други централни банки, като германската Бундесбанк и Швейцарската национална банка, които се борят с подобни икономически насрещни ветрове. През същия период Съединените щати също се сблъскаха с нарастващ инфлационен натиск и последващо повишаване на лихвените проценти.

Макар и традиционно позициониран срещу западните сили, блокът БРИКС може да открие стратегически възможности в условията на тези събития, особено що се отнася до стремежа му към по-значима глобална роля и потенциала за нова валутна парадигма. Уязвимостта на еврото на фона на инфлационните предизвикателства и финансовите затруднения на ЕЦБ могат да предложат възможности за експанзия на БРИКС, като евентуално разширят влиянието си в Европа. Докладите сочат нарастващ интерес от страна на държави, включително някои от Европа, които обмислят присъединяване към блока на БРИКС през 2024 г., което е сигнал за потенциални промени в икономическите съюзи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.