НАЧАЛО Други

БРИКС: Доминацията на Западът в банковия сектор е към своя край според Путин

12.12.2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Доминацията на Западът в банковия сектор е към своя край според Путин

Русия, която е член на алианса БРИКС, предупреди за предстоящото намаляване на господстващото положение на САЩ в световните банки и големи финансови институции.

Президентът на Русия Владимир Путин подчерта, че технологиите, монополизирани от Запада, остаряват, докато БРИКС инициира преход към нова ера, измествайки конвенционалната финансова система с нововъзникващ световен ред.

В речта си на инвестиционния форум на ВТБ в Москва Путин изтъкна използването на блокчейн технологията за международни транзакции. Той посочи, че статутът на щатския долар като основна валута и начин на трансгранично разплащане отслабва поради появата на различни нови технологии, което според Путин представлява заплаха за перспективите му.

Той също така отбеляза настоящото предизвикателно състояние на няколко известни финансови институции в САЩ.

Подчертавайки усилията на БРИКС, Путин спомена разработването на нова платежна инфраструктура, насочена към намаляване на зависимостта от щатския долар. Той разкри плановете за модерна платежна система, осигуряваща безпроблемно прехвърляне на средства, която вероятно ще бъде обсъдена на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. в Русия.

Съюза активно предприема мерки за намаляване на господстващото положение на западните банки и щатския долар, като се застъпва за използването на местни валути в световната търговия, стремейки се да наруши статута на щатския долар като световна резервна валута. Влиянието върху различни сектори в САЩ, ако БРИКС преустанови използването на долара, е важен фактор.

В обобщение, БРИКС напредва към намаляване на контрола на САЩ върху световния финансов сектор. Предстоящите години ще определят успеха на стремежа му да се превърне във водеща сила на световната арена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.