НАЧАЛО Други

БРИКС: Дигиталните валути може да означават края на долара

01.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Дигиталните валути може да означават края на долара

През изминалата година се вдигна много шум около въвеждането на дигитални валути, подкрепени от правителства.

Сред тези дискусии се откроява представянето на дигитална рубла от страна на Русия, което представлява потенциална промяна от зависимостта от щатския долар при глобалните трансакции.

Неотдавнашните съобщения от Русия затвърдиха ангажимента им към този дигитален актив. Анатолий Аксаков, председател на Комитета по финансовите пазари към Държавна дума, подчерта, че Русия проучва дигиталните валути за международни разплащания, което предполага стратегическо отклонение от щатския долар.

Стремежът на Русия към дигитална рубла произтича от стремежа ѝ към по-голяма финансова автономия, особено в условията на американските санкции. Това е в унисон с по-широките усилия на Русия и нейните икономически съюзници да намалят зависимостта си от щатския долар, което показва нарастващ интерес към алтернативни валутни системи.

Появата на дигиталните валути на централните банки (CBDC) предизвика смесени реакции в световен мащаб. Въпреки изразените от някои резерви държави като Русия, която понастоящем председателства БРИКС, активно проучват потенциала на цифровите валути да променят глобалния финансов пейзаж.

Анализатори от Федералния резерв признаха потенциалното въздействие на дигиталнтие валути върху намаляването на глобалното влияние на долара. Това признание подчертава значението на инициативи като руската дигитална рубла за промяна на динамиката на международните валути.

Докато САЩ изразяват загриженост относно разпространението на CBDC, други държави като Индия и Китай са постигнали значителен напредък в развитието на дигиталните валути. Южна Африка също е готова да се присъедини към тази тенденция с планове за местна стабилна валута през 2024 г. Тези съвместни усилия на страните от БРИКС биха могли да ускорят прехода към приемане на дигитални валути, което потенциално да оспори господстващото положение на щатския долар.

Възходът на дигиталните активи открива нови възможности за трансгранични трансакции, като потенциално променя необходимостта от единна световна резервна валута. Успехът в това начинание би могъл да ускори упадъка на хегемонията на щатския долар, като напредъкът на Русия в развитието на дигиталната рубла играе ключова роля в тази еволюция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.