НАЧАЛО Други

БРИКС: Близо 160 държави проявяват интерес към новата платежна система на Русия

11.02.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Близо 160 държави проявяват интерес към новата платежна система на Русия

Русия, която е член на БРИКС, официално обяви, че разработва алтернатива на платежната система SWIFT, която ще функционира независимо от щатския долар.

Тази нова платежна инфраструктура ще улесни трансграничните транзакции с използване на местни валути, като ефективно ще намали зависимостта от щатския долар при транзакциите в рамките на алианса БРИКС и други развиващи се страни.

В последната актуализирана информация Русия, в сътрудничество с БРИКС, планира да популяризира новата си платежна система в общо 159 държави по света. Тези държави представляват предимно региони като глобалния юг, Азия, Африка, Латинска Америка и други развиващи се страни.

Русия възнамерява да представи новия си платежен механизъм на по-голямата част от световната общност след неговото завършване. В момента Русия разработва тази система като алтернатива на SWIFT. След като предложението достигне до 159-те държави, всяка от тях ще обсъди дали да приеме или отхвърли предложената платежна система.

Преди да вземат решение, развиващите се страни ще преценят внимателно предимствата и недостатъците, като им се предостави възможността да избират между местните валути и щатския долар за търговия.

Резултатът от тази инициатива остава несигурен, тъй като зависи от отговорите на 159-те държави на предложението на Русия.

Въпреки това този ход е сигнал за промяна в динамиката на силите, като поставя БРИКС и други развиващи се страни начело на определянето на бъдещата роля на щатския долар в световната търговия.

Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка, подчерта съществуването на руската Система за предаване на финансови съобщения (“SPFS”) като алтернатива на SWIFT. В момента се водят дискусии относно оперативната съвместимост на такива платформи, като решаващи фактори са интересът на партньорите и техническата готовност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Близо 160 държави проявяват интерес към новата платежна система на Русия”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.