НАЧАЛО Други

Борбата с инфлацията в САЩ: Очакват ли се още увеличения на лихвените проценти?

септември 21, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Борбата с инфлацията в САЩ: Очакват ли се още увеличения на лихвените проценти?

Представители на Федералния резерв изненадаха пазарите, като предположиха, че лихвените проценти може да не се понижат толкова, колкото се очакваше.

Някои служители предполагат, че лихвените проценти може да останат по-високи за продължителен период от време, вероятно за неопределено време. Неутралният лихвен процент, който поддържа стабилна инфлация и безработица, се повиши, което оказва влияние върху дългосрочните планове, зависещи от лихвените проценти.

Върху неутралния лихвен процент оказват влияние бавнодействащи фактори като демографските процеси, глобалното търсене на капитали, държавният дълг и оценките на рисковете за инфлацията и растежа. Той се извежда от реакцията на икономиката на лихвените проценти; ако настоящите лихвени проценти не ограничават търсенето или инфлацията, неутралният процент трябва да е по-висок, което показва по-хлабава парична политика.

Преди рецесията от 2007-2009 г. икономистите оценяваха неутралния лихвен процент на от 4% до 4.5%. Коригиран спрямо инфлацията от 2%, реалният лихвен процент беше между 2% и 2.5%. Въпреки почти нулевите лихвени проценти през следващото десетилетие се наблюдаваше слаб растеж и инфлация под 2%. Оценките за неутралността спаднаха, като медианната прогноза на Фед се понижи от 4% през 2013 г. до 2.5% през 2019 г.

Към сряда медианната прогноза беше 2.5%, но петима от осемнадесетте служители на Фед я оценяват на 3% или повече. През 2026 г. длъжностните лица предвиждат 1.8% растеж, 4% безработица и 2% инфлация – условия, които обикновено съответстват на неутрални лихвени проценти. Те предвиждат годината да завърши при 2.9% лихвен процент по федералните фондове, което показва предполагаемо повишаване на неутралността.

Няколко фактора допринасят за по-високия неутрален лихвен процент. След световната финансова криза намаленото вземане на заеми и изплащането на дългове намали търсенето на спестявания, потискайки растежа и инфлацията. Държавният дълг нарасна до 95% от БВП спрямо 80% през 2020 г., а дефицитът надхвърли 6% от БВП. Насърчаването на инвеститорите да държат повече дълг вероятно изисква по-висока възвръщаемост.

Въпреки че инфлацията сама по себе си не би трябвало да влияе върху неутралността, преди пандемията трайно ниската инфлация доведе до почти нулеви лихвени проценти от 2008 до 2015 г.

Бъдещите опасения клонят към запазване на инфлацията над 2%, което благоприятства по-високи лихвени проценти. Други фактори като застаряването на световното население продължават да оказват натиск за намаляване на неутралността.

От 2019 г. насам неутралността вероятно се е повишила, но не и до равнищата отпреди 2008 г. Фючърсните пазари оценяват лихвените проценти на около 3.75% след десет години. Тези прогнози могат да се променят въз основа на фактори като тенденциите в инфлацията, икономическия растеж и доходността на държавните облигации. Засега изглежда, че на хоризонта се очертават по-високи лихвени проценти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.