НАЧАЛО Други

Заплахата за САЩ: БРИКС и влиянието на съюза в сектора на петрола

септември 21, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Заплахата за САЩ: БРИКС и влиянието на съюза в сектора на петрола

След разширяването си през август БРИКС демонстрира нарастващото си влияние в петролния сектор. Включването на големи страни производителки на петрол като Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Иран и Етиопия значително засили присъствието на БРИКС на световните пазари на петрол и газ.

Аржентина, най-новият член, е изключение, тъй като не изнася петрол за Запада. Това разширяване означава, че БРИКС вече има значителен дял от 42% от световния петролен сектор, което може да оспори господството на щатския долар.

Макар че санкциите на САЩ срещу Русия действително се отразиха на икономическите резултати на страната, като намалиха приходите ѝ от износ, те също така неволно насърчиха по-тесните връзки между БРИКС и други развиващи се страни.

Неотдавнашните сделки между членовете на БРИКС Индия и ОАЕ включваха транзакции в рупии, а не в щатски долари. Освен това Саудитска Арабия изрази готовност да приема местни валути при сделки с петрол. Тези събития предполагат потенциална промяна в полза на щатския долар при бъдещи споразумения за търговия с петрол, което може да подкопае неговата позиция.

Ако БРИКС продължи постепенно да намалява зависимостта си от щатския долар при плащанията за петрол, това може да има значителни последици за американската икономика. За повече информация относно потенциалните сектори в САЩ, които биха могли да бъдат засегнати от отдръпването от долара.

Много експерти от бранша твърдят, че санкциите на САЩ срещу Русия са изиграли решаваща роля за засилване на влиянието на БРИКС в петролния сектор. Ръсел Харди, главен изпълнителен директор на компанията за търговия с петрол Vitol, отбеляза, че тези санкции ефективно са ограничили приходите от руския износ, което е довело до по-ниски фактурни цени на руските стоки.

Въпреки това той вярва, че тази динамика има двоен ефект, тъй като също така стимулира глобалната тенденция за диверсификация от американския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.