НАЧАЛО Крипто Крими

Борбата на Binance с нелегалната крипто активност

11.05.2024 4:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Борбата на Binance с нелегалната крипто активност

Според доклад на Wall Street Journal, крипто борсата Binance е обвинена, че е пренебрегнала собствените си вътрешни разследвания за манипулиране на пазара, за да поддържа отношения с ключови клиенти.

Един такъв случай от 2023 г. е свързан с търговска компания на име DWF Labs, ръководена от руското физическо лице Андрей Грачев, за която се съобщава, че е извършвала сделки на обща стойност над $4 милиарда на месец в Binance. Твърди се, че DWF е предлагала на клиентите си услуга, включваща създаването на „изкуствен обем“, за да се завишат цените на токените.

Примерът, посочен в доклада, включва Yield Guild Games, токен, в който DWF е инвестирала. Твърди се, че Грачев е публикувал съобщение в X за това, след което DWF е продала голям брой токени, което е довело до значителен спад в цената на токена скоро след това.

Въпреки препоръките на вътрешния екип за наблюдение на Binance да отстрани DWF, позовавайки се на „wash trading“, идентифицирани в неговия анализ, втори вътрешен екип проведе разследване и предположи, че тези сделки може да са били случайни. Вследствие на това Binance реши да не премахва DWF Labs – решение, което вероятно е повлияно от факта, че двама търговци са отговорни за значителна част от обема на Binance през 2023 г.

Докладът също така подчертава опасенията, изразени от екипа за вътрешно наблюдение, относно собствените вътрешни сметки на Binance, търгуващи с криптовалути на платформата – твърдение, което според съобщенията е било отразено в жалба, подадена от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), която Binance наскоро уреди.

Съобщава се, че след доклада на надзорния екип за DWF ръководителят на екипа е бил уволнен, а други следователи са били съкратени или са подали оставка, уж като мярка за намаляване на разходите.

Андрей Грачев, преди това свързан с Huobi (сега HTX), която е консултирана от Джъстин Сън, попадна под наблюдение заедно с фондацията Tron, ръководена от Сън. Съобщава се, че Binance е решила да отстрани Tron Foundation след обвиненията на Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) в манипулиране на пазара и „wash trading“.

Въпреки тези обвинения обаче Binance реши да превърне TrueUSD в базов актив с „нулева такса“ за различни търговски двойки по същото време, когато се оттегляше от Tron Foundation. Джъстин Сън, обвинен в притежание на TrueUSD, отрича обвиненията, но признава, че е „партньорски маркет мейкър“ за актива. Въпреки предишните проблеми с манипулирането на пазара, свързани с проектите на Сън, Binance прие TrueUSD.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Арестуваха американец, откраднал $1.3 милиона чрез измами и крипто схема

Томас Джон Сфрага, мъж от Ню Йорк, известен също като „Ти Джей Стоун“, се призна за виновен по обвинения в измама, която е ощетила жертвите с общо $1.3 милиона.

22.05.2024 12:30 1 мин. четене

Хакер е създал GALA токени за над $200 милиона след пробив на сигурността

Gala Games, популярен проект в пространството на Web3 игрите, претърпя сериозен пробив в сигурността на 20 май.

22.05.2024 1:00 2 мин. четене

Бум на измамните реклами в социалните мрежи, предупреждава създателя на Dogecoin

Били Маркъс, създателят на Dogecoin, известен като „Shibetoshi Nakamoto“, изрази загриженост във връзка с увеличаването на броя на измамните реклами в социалните медии и призова за по-силна защита на потребителите на криптовалути срещу измами и злонамерен софтуер.

21.05.2024 22:00 1 мин. четене

Британският върховен съд напълно отхвърли твърдението на Крейг Райт, че е създал Биткойн

Съдията от Обединеното кралство Джеймс Мелър публикува публично одобреното решение по съдебно дело, в което участват австралийският предприемач Крейг Райт и Алиансът за отворени криптопатенти (COPA).

21.05.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.