НАЧАЛО Блокчейн

Блокчейн следователи започват да използват AI, за да разкриват случаи на пране на пари

03.05.2024 2:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Блокчейн следователи започват да използват AI, за да разкриват случаи на пране на пари

През 2019 г. Elliptic, компания за блокчейн анализи, си сътрудничи с MIT-IBM Watson AI Lab, за да публикува проучване, демонстриращо обучението на модел за машинно обучение за откриване на Биткойн транзакции, свързани с незаконни дейности, като например схеми за откуп или даркнет пазари.

Неотдавна те публикуваха ново проучване, в което са използвани усъвършенствани техники върху значително по-голям набор от данни, включващ почти 200 милиона транзакции. Вместо да се насочват към транзакции, свързани с незаконни участници, фокусът се измества към идентифициране на “подграфи” (subgraphs) – последователности от транзакции, показващи потенциални дейности по пране на BTC.

Като се концентрира върху тези подграфи, а не върху конкретни незаконни портфейли, проучването има за цел да проучи по-широкия процес на пране на пари на много места, а не поведението на отделните участници във веригата, замесени в незаконни дейности.

Сред 52 прогнозирани подграфа за пране на пари, 14 бяха свързани с потребители, които преди това са били маркирани за участие в подобни престъпни дейности.

Екипът отбеляза, че средно по-малко от един на 10,000 акаунта е бил маркиран с помощта на този метод, което показва висока ефективност на модела. Те са решили да направят основните данни публично достъпни.

Според Elliptic това иновативно проучване подчертава потенциала на AI при анализа на блокчейн данни за разкриване на незаконни портфейли и модели за пране на пари, които преди това са били скрити.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Арестуваха американец, откраднал $1.3 милиона чрез измами и крипто схема

Томас Джон Сфрага, мъж от Ню Йорк, известен също като „Ти Джей Стоун“, се призна за виновен по обвинения в измама, която е ощетила жертвите с общо $1.3 милиона.

22.05.2024 12:30 1 мин. четене

Хакер е създал GALA токени за над $200 милиона след пробив на сигурността

Gala Games, популярен проект в пространството на Web3 игрите, претърпя сериозен пробив в сигурността на 20 май.

22.05.2024 1:00 2 мин. четене

Бум на измамните реклами в социалните мрежи, предупреждава създателя на Dogecoin

Били Маркъс, създателят на Dogecoin, известен като „Shibetoshi Nakamoto“, изрази загриженост във връзка с увеличаването на броя на измамните реклами в социалните медии и призова за по-силна защита на потребителите на криптовалути срещу измами и злонамерен софтуер.

21.05.2024 22:00 1 мин. четене

Британският върховен съд напълно отхвърли твърдението на Крейг Райт, че е създал Биткойн

Съдията от Обединеното кралство Джеймс Мелър публикува публично одобреното решение по съдебно дело, в което участват австралийският предприемач Крейг Райт и Алиансът за отворени криптопатенти (COPA).

21.05.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.