НАЧАЛО Финтех

Близо 98% от централните банки се готвят за пускането на CBDC

24.04.2024 8:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Близо 98% от централните банки се готвят за пускането на CBDC

По данни на Световния икономически форум над 98% от централните банки в света в момента са ангажирани с „проучване, експериментиране, пилотиране или внедряване“ на дигитални валути на централните банки (CBDC).

WEF, международна организация със седалище в Швейцария, която се фокусира върху сътрудничеството между публичния и частния сектор, прогнозира в нов доклад, че до 2030 г. може да има 24 действащи CBDC.

Организацията твърди, че CBDC на едро (wCBDC), ограничени до големи трансакции между финансови институции, биха могли да решат предизвикателствата пред банковата индустрия, свързани с междубанковите плащания и трансакциите с ценни книжа.

„Парите на централната банка са от решаващо значение за междубанковите плащания и транзакциите с ценни книжа, тъй като те са практически свободни от кредитен и ликвиден риск, позволяват на институциите да постигнат окончателност на сетълмента и насърчават финансовата стабилност.

Дигиталната валута на централна банка на едро е форма на CBDC, която би могла да отключи нови икономически модели и точки на интеграция, които днес не са възможни.

Световният икономически форм на едро обещава да запази ролята на WEF като платежен инструмент без кредитен риск, като осигури основополагащ слой за дииталнтие  плащания в следващото поколение финансови пазари.“

WEF предполага, че wCBDC са готови да подобрят трансграничните трансакции. Организацията обаче признава, че правните и регулаторните елементи, необходими за широкото използване на wCBDC, са с „неизвестна времева рамка“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

CBDC: Жителите на Хонконг вече могат да използват дигиталния юан

С ход, който разширява влиянието му в световен мащаб, Хонконг стартира новаторски пилотен проект за дигитални плащания в юани, което е сигнал за значителна промяна във финансовия пейзаж.

17.05.2024 23:30 2 мин. четене

Европейските финтех компании очакват бум на бизнеса през 2025 година

Според последните данни на MHP Group европейският сектор на финтех технологиите е свидетел на възвръщане на оптимизма.

17.05.2024 11:30 2 мин. четене

Новата блокчейн инициатива на Mastercard привлече 5 нови компании

Mastercard задълбочава навлизането си в блокчейн и дигиталните активи, демонстрирайки твърд ангажимент да интегрира тези технологии в съществуващите си платежни системи.

16.05.2024 23:00 2 мин. четене

Deutsche Bank влиза в блокчейн партньорство с централната банка на Сингапур

Сътрудничеството на Deutsche Bank с централната банка на Сингапур (MAS) бележи значителна стъпка в изследването на токенизацията на активи, особено на пазарите за финансиране на едро и разрастващата се сфера на децентрализираното финансиране (DeFi).

15.05.2024 1:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.