НАЧАЛО Други

Близо 100 държави обръщат гръб на долара – дойде ли края на една система?

юли 8, 2023 15:07 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Близо 100 държави обръщат гръб на долара – дойде ли края на една система?

Понастоящем в световния финансов пейзаж се наблюдава значителна тенденция - повече от 100 държави активно участват в усилията за дедоларизация.

Тези инициативи имат за цел да намалят зависимостта на света от щатския долар като доминираща валута в световните финанси. Неотдавнашен изследователски доклад, публикуван от Barclays на 1 юли, хвърля светлина върху това явление, като подчертава как доверието в щатския долар е намаляло поради честите високорискови кризи с тавана на дълга и сътресенията на финансовите пазари.

В резултат на това позицията на долара като крайъгълен камък на световните финанси е поставена под въпрос. В тази статия се разглеждат факторите, допринасящи за упадъка на петродолара и се разглежда нарастващият интерес към дигиталните валути и алтернативите, обезпечени със злато.

Ерозия на доверието

Съединените щати се сблъскват с повтарящи се високорискови кризи, свързани с тавана на дълга, които предизвикват значителни сътресения на финансовите пазари. Тези кризи и кредитната криза в резултат от продължаващото повишаване на лихвените проценти постепенно ерозираха доверието в щатския долар.

Инвеститорите и държавите по света са все по-загрижени за надеждността и стабилността на долара като световна резервна валута. Финансовият престиж на щатския долар и на американския дълг е подкопан, особено в областта на петродоларите и дигиталните валути, които дълго време бяха фундаментални за основните позиции на долара.

Нарастващият дълг на САЩ нанесе системни щети на долара и на американския дълг. Въпреки усилията на Министерството на финансите на САЩ за пазарна реализация на американския дълг и корекциите, които Федералният резерв прави в паричната си политика, основните проблеми пред долара и американския дълг остават нерешени.

В резултат на това нарастват опасенията, че проблемът с американския дълг и инфлацията в крайна сметка може да доведе до катастрофален финансов срив на щатския долар, което може да предизвика още по-тежка криза.

Усилията за дедоларизация

Тенденцията към дедоларизация е очевидна в дискусиите между представители на различни държави. Преди две седмици в иранската столица Техеран се срещнаха представители на банки от Иран, Непал, Пакистан, Бангладеш, Мианмар, Шри Ланка и Индия, както и наблюдатели, свързани с Руската централна банка.

Целта на срещата беше да се проучи възможността за използване на Азиатския валутен съюз за дедоларизация и създаване на международна банкова борса, основана на дигитални валути, контролирани от централните банки на държавите членки.

Тази предложена система има за цел да се конкурира с ръководената от САЩ международна система за клиринг и обмен. По-специално, Иран желае да следва световните тенденции в областта на дигиталните валути и да даде приоритет на използването на дигитални валути при трансгранични сделки със стоки.

Централната банка на Иран дори е обсъждала планове за емитиране на дигитална резервна валута, обезпечена със злато, като алтернативен метод за плащане при трансгранични транзакции, заобикаляйки щатския долар.

Дигитални валути, обезпечени със злато

Русия и Иран са участвали в дискусии за разработване на нова дигитална валута, подкрепена със злато. Целта е да се даде възможност на Иран да фиксира международните обменни курсове на златото, вместо да разчита единствено на иранския риал.

Тази дигитална валута, подкрепена със злато, ще улесни и прекия обмен между държавите, като се заобиколи необходимостта от външно участие и се заобиколи системата за финансов мониторинг на САЩ. Тази алтернативна валутна система има потенциала да осигури жизнеспособно решение за иранската централна банка, особено след като бъде изключена от международната клирингова система.

Всъщност в момента четири ирански банки водят преговори с Германия, Япония, Франция, Обединеното кралство, Швейцария, Австрия и Южна Африка за проучване на възможността за използване на дигитални валути за разплащания за стоки и финансови транзакции. Като пример може да се посочи, че през тази година иранският търговски механизъм SHTA с Швейцария вече е извършил няколко транзакции, които заобикалят щатския долар за сетълмент.

Разширяване на златните резерви

Страни като Иран, Саудитска Арабия, Ирак и ОАЕ обмислят превръщането на част от приходите си от петрол в златни резерви. Целта е да се подкрепи създаването на глобална дигитална резервна валутна система, закрепена със злато.

Япония също предприе стъпки за създаване на трансгранична система за сетълмент, която да улесни плащанията в дигитална валута, по-специално с цел заобикаляне на щатския долар при търговията с петрол с Иран.

Този ход е в унисон със световната тенденция централните банки да увеличават златните си резерви като средство за диверсификация на притежаваните от тях активи и за намаляване на зависимостта от петродоларовата система.

Ролята на Китай

Китай, който е значим играч в световната икономика, демонстрира нарастващо търсене на злато. Неотдавнашните данни, публикувани от Световния съвет по златото, показват силен пазарен интерес към златото в Китай.

Освен това се наблюдава натиск върху Федералния резерв и Министерството на финансите на САЩ да разрешат репатрирането на злато, за да се запази доверието в американския дълг и долара. Тези институции се стремят да избегнат всякакво усещане, че САЩ не изпълняват дълговите си задължения.

Като се има предвид, че Министерството на финансите на САЩ планира да емитира трилиони долари нов американски дълг през следващите месеци, министърът на финансите Йелън може да се обърне към Китай с молба да закупи американски дълг, като по този начин подкрепи запазването на ролята на американските държавни ценни книжа като основен бенчмарк в цените на активите в световен мащаб.

Подобен ход би могъл да повлияе на големите държави, които държат американски дълг, като потенциално изпрати сигнал към тях да преразгледат позициите си.

Заключение

Тъй като държавите по света активно се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар и да оспорят хегемонията на САЩ, петродоларовата система и щатският дълг са изправени пред значителни промени. Нарастващият интерес към дигиталните валути и алтернативите, обезпечени със злато, отразява променящия се глобален финансов пейзаж.

Резултатите от тези усилия ще определят бъдещето на международните финанси и ще имат далечни последици за господството на петродоларовата система.

Изглежда, че краят на петродолара е на хоризонта, тъй като все повече държави възприемат алтернативни валутни системи и се стремят да променят световния финансов ред.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.