НАЧАЛО Биткойн

Биткойн срещу злато – епичната битка на 21-ви век

05.12.2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн срещу злато – епичната битка на 21-ви век

С наближаването на края на 2023 г. пазарът на акции запазва доброто си представяне, но опасенията за възможна рецесия през 2024 г. продължават, което съвпада с рязкото покачване на цената на златото до $2,100 за тройунция и скока на цената на Биткойн (BTC) над $40,000.

Предупреждения за рецесия през 2024 г.

Неотдавна Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, предупреди за надвисналата заплаха от инфлация и не изключи възможността за предстояща рецесия. По време на срещата на върха на New York Times DealBook Summit 2023 Даймън изрази тревога относно различни фактори, предизвикващи инфлация, и посъветва да сме готови за потенциални икономически спадове. Той изтъкна значението на глобалното финансиране на инициативи като екологични инициативи, ремилитаризация и справяне с енергийните кризи, но предупреди, че тези усилия могат да изострят инфлацията.

На фона на продължаващите опасения за инфлацията златото и другите суровини отбелязаха значителни печалби напоследък. Според Майк Макглоун, старши стратег на Bloomberg, златото изглежда готово да надмине другите суровини, като се има предвид историческото му представяне от началото на хилядолетието. Въпреки че напоследък се наблюдава рязко покачване на цените на материалите, в момента те отстъпват, след като достигнаха най-високите си нива спрямо златото от 2008 г. насам.

Биткойн срещу злато

В годината на високи лихвени проценти Биткойн направи забележително възстановяване през 2023 г., като цената му се покачи с над 120% и надхвърли $40,000. В същото време златото показа 16% увеличение от началото на годината, разкривайки значителна разлика в представянето, при която Биткойн значително превъзхожда. Въпросът остава: ще продължи ли тази тенденция и през 2024 г., особено ако настъпи рецесия?

Златото традиционно действа като хедж срещу рецесия, докато Биткойн се държи по-скоро като актив, свързан с риска. Известният критик на Биткойн Питър Шиф предположи, че достигането на златото над $2,100, което е исторически връх, има по-голямо значение от това Биткойн да надхвърли $40,000. Според Шиф златото се намира в неизследвана територия, докато Биткойн се нуждае от 60% рали, за да достигне нови върхове.

Адам Бекк, главен изпълнителен директор на Blockstream, смята, че Биткойн, като дигитално злато, може да надмине физическото злато по стойност в близко бъдеще, вероятно в рамките на продължаващия халвинг цикъл, който продължава приблизително четири години.

Той предвижда значителен приток на капитали към Биткойн, тъй като прехвърлянето на богатство от по-старите поколения към по-младите води до ликвидиране на активи като акции, облигации и пенсионни фондове с цел придобиване на Биткойн.

Биткойн като предпазна мярка срещу инфлацията

Брайън Армстронг, главен изпълнителен директор на Coinbase, вижда в Биткойн потенциална защита срещу инфлацията за западната цивилизация. При опасенията за потенциална инфлация в САЩ той разглежда криптовалутите като алтернатива, към която хората могат да се обърнат, предлагайки естествен контрол и баланс.

Армстронг предвижда съжителство между криптовалутите и фиатните валути, като ключова роля ще играят стабилни монети като USDC. Според него този преход би могъл да допълни долара и да служи на дългосрочните американски интереси. Той остава отворен за различни гледни точки по тази идея.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Доминацията на Биткойн на крипто пазарите продължава да расте

Доминацията на Биткойн на пазара на криптовалути достигна най-високата си точка от три години насам, което показва силно търсене на американски борсово търгувани фондове (ETF), притежаващи най-големия дигитален актив.

16.04.2024 9:00 1 мин. четене

Биткойн ще се срине до $20,000 според икономист – каква е причината?

С нарастването на геополитическото напрежение и разрастването на сблъсъците в конфликта между Израел и Иран Биткойн е подложен на низходящ натиск.

15.04.2024 12:00 2 мин. четене

Исторически точен анализатор прогнозира нов връх на Биткойн

Трейдър, известен с това, че точно предсказа дъното на мечия пазар на Биткойн през 2018 г., сега предполага, че скорошната корекция позиционира BTC за потенциален скок до нов исторически връх.

15.04.2024 8:00 1 мин. четене

Биткойн и алткойните започват да се възстановяват – кавко следва?

През уикенда цената на Биткойн отбеляза значителен спад, който е един от най-силните през последните седмици.

15.04.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.