НАЧАЛО Биткойн

Биткойн падна до $67,000 – ще продължи ли надолу и каква е причината?

15.03.2024 8:54 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн падна до $67,000 – ще продължи ли надолу и каква е причината?

През изминалия ден пазарът на криптовалути беше разтърсен от значителни спадове. Биткойн (BTC) отбеляза спад под границата от $67,000 на някои борси, предизвиквайки широко разпространени разпродажби и ликвидации. 

Това събитие доведе до колективна загуба, надхвърляща $650 милиона, като засегна както дългосрочните инвеститори, така и тези, които се занимават с краткосрочна търговия.

Тази неотдавнашна пазарна нестабилност подчертава присъщите рискове, свързани с инвестициите в криптовалути.

Въпросът, който вълнува много инвеститори, е дали Биткойн ще продължи низходящата си тенденция. След достигането на рекордно високата си стойност от малко над $73,600 Биткойн отбеляза рязък спад от 8%. Този спад обаче не беше праволинеен. Първоначално Биткойн успя да отскочи от $68,500 до $72,400.

Това възстановяване, наблюдавано предимно в ранните часове на петък в Азия, доведе до значителни ликвидации сред краткосрочните търговци. Впоследствие Биткойн се сблъска със съпротива на ниво $72,400, последвана от бърз спад до $66,700.

Този рязък спад доведе до ликвидирането на $682 милиона, което засегна значителен брой търговци, както сочат данните на Coinglass. Запазващата се волатилност на пазара продължава да бъде причина за безпокойство сред инвеститорите.

Освен това отстъплението на Биткойн от неотдавнашния му връх предизвика дискусии относно спекулативното поведение в пространството на криптовалутите. Майкъл Хартнет, главен инвестиционен стратег в Bank of America Corp. изрази тези опасения по време на интервю за Bloomberg Television.

Хартнет изказа предположение, че пазарът може да проявява характеристики, подобни на балон, които се проявяват не само в акциите на “Великолепната седморка” на технологичния сектор, но и в криптовалутата, достигаща исторически върхове.

Нещо повече, потапянето на BTC под критичното ниво на подкрепа от $68,600 предполага възможност за по-нататъшни спадове, потенциално тестване на диапазона на подкрепа между $65,000 и $66,000. Това развитие предизвика тревога сред пазарните участници поради потенциалните му последици за бъдещите ценови движения.

Предлагайки поглед върху пазарната динамика, BTC анализаторът Джеси Майерс посочи потенциала за шорт скуиз при $74,000. Майерс обаче предупреди и за изобилието от предлагане, налично за ликвидиране на лонг позиции, особено при границата от $66,000.

Освен това стойността на Биткойн се понижи в синхрон с основните акции, реагирайки на данните за инфлацията в САЩ. Спадът в стойността на Биткойн дойде, след като се появиха съобщения за по-високи от очакваните нива на инфлация за февруари.

Статистическите данни на Бюрото за трудова статистика, клон на Министерството на труда, разкриха значителен скок на индекса на производствените цени с 0.6% за предходния месец, надхвърляйки очакваното увеличение от 0.3%. Това неочаквано повишение подсказва, че инфлацията продължава да буди безпокойство, тъй като индексът проследява колебанията на цените, след като стоките напуснат предприятието производител, служейки като важен измерител на инфлацията.

Първоначално фондовите пазари показаха минимална реакция, но впоследствие последваха низходящата тенденция. Индексите S&P 500, Nasdaq и Dow Jones Industrial Average се понижиха с по около 0.2% до 0.3%. Като се има предвид, че американските акции, особено технологичните, се считат за “рискови активи“, те често реагират отрицателно на повишените данни за инфлацията, което отразява движенията, наблюдавани на пазара на криптовалути.

Инвеститорите очакват потенциално намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв до май, за да се смекчи инфлационният натиск. Ако обаче инфлацията в най-голямата икономика в света се запази, централната банка може да предпочете да запази настоящите лихвени проценти.

Според CoinMarketCap цената на Биткойн, водещата дигитална валута по пазарна капитализация, се е понижила с почти 7% през последните 24 часа, като към момента на писане на статията е на ниво от $68,300 за монета.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Tesla разкриха дали са продавали Биткойн през последното тримесечие

Вчера Tesla, известна корпорация в областта на автомобилостроенето и чистата енергия, ръководена от Илон Мъск, разкри, че е задържала всичките си $711 милиона в Биткойн (BTC) през първото тримесечие на 2024 г., без да ги продава.

24.04.2024 6:00 2 мин. четене

Нова прогноза за ценaта на Биткойн от исторически точен анализатор

Трейдър известен с точните си прогнози на крипто пазара, споделя прозренията си за траекторията на Биткойн след неотдавнашното халвинг събитие на BTC.

23.04.2024 20:16 1 мин. четене

Mt.Gox започва да разпределя $9 милиарда в Биткойн на кредиторите

Mt. Gox, една от първите борси за Биткойн (BTC), започна процес на изплащане на задълженията си към кредиторите от своя значителен резерв от $9 милиарда под формата на BTC.

23.04.2024 18:00 2 мин. четене

Таксите за транзакции на Биткойн се сринаха след халвинга – какво трябва да знаем

В изненадващ обрат таксите за транзакции с Биткойн отбелязаха рязък спад ден след като достигнаха исторически връх.

23.04.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.