НАЧАЛО Биткойн

Биткойн: Офлайн плащанията могат да станат реалност с Lightning мрежата

октомври 8, 2022 11:28 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Офлайн плащанията могат да станат реалност с Lightning мрежата

Една от популярните имплементации на Lightning мрежата на Биткойн, Éclair, активно тества поддръжка на асинхронни плащания.

Новата функция ще даде възможност за изпращане на средства по най-популярният протокол от втори слой на Биткойн (BTC), дори ако даден нод (възел) е офлайн, например Lightning нод на изключен телефон.

Понастоящем повечето потребители на Lightning търсят попечителски услуги от трети страни, за да плащат чрез ескроу към офлайн нодове. Подобрението на Éclair е едно от няколкото предложения за намаляване на зависимостта от трети страни за съхранение на средства, докато самия нод се върне онлайн.

Офлайн плащанията на Lightning все още са в процес на разработка

Éclair #2435 предложи релеен “батут” (relay trampoline), който временно да задържа средства, докато нода възстанови интернет връзката си. Тези нодове могат да включват таблети, устройства, които автоматично заспиват или всеки Lightning нод с ненадеждна интернет връзка.

Ориентираният към разработчиците информационен бюлетин Bitcoin Optech описва Éclair #2435  като основна технология за асинхронни плащания.

Блокчейн разработчикът Ричард Майерс описва въпросното подобрение като първа стъпка в решаването на Issue #2424, който очертава седем задачи, които разработчиците ще трябва да изпълнят, преди асинхронните плащания да бъдат напълно активирани.

По-добра алтернатива?

Други разработчици като Мат Корало смятат, че PTLC (Point Time Locked Contracts) са по-доброто решение за офлайн Lightning плащанията.

PTLC осигуряват алтернативен метод за защита на условните плащания, като ги заключват с публичен ключ и ги отключват със съответния подпис, след като нода възстанови интернет връзката. Разработчиците казват, че PTLC ще направят условните плащания по-частни и ще заемат по-малко място в блоковете, отколкото по-ранното предложение HTLC.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Cardano (ADA) може да нарасне с над 3,000% – Д. Гамбардело


Докато размишлявал над идеята за асинхронни плащания през октомври 2021 г., Мат Корало нарече решението, базирано на PTLC, най-доброто си предложение, въпреки че каза, че може да е отворен и за други идеи.

За разлика от него, в Éclair #2435 не се използват PTLC. Вместо това Éclair ще изисква от трета страна да забави препращането на средствата, докато офлайн нода може да възстанови връзката си. Разработчиците го наричат частична реализация на асинхронни плащания, която служи като първа стъпка за пълното му въвеждане в експлоатация.

Редовните Биткойн транзакции през първи слой са винаги възможни към всеки адрес. Lightning обаче изисква синхронна интернет връзка, за да се подпише договорът, необходим за прехвърляне на BTC между потребителите на Lightning.

Независимо от използваният метод, асинхронните плащания скоро ще станат възможни през евтината Lightning мрежа на Биткойн.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

SEC одобри за разглеждане още едно заявление за Биткойн ETF

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) официално призна заявлението за Биткойн ETF на Franklin Templeton, глобален мениджър на активи, контролиращ $1.5 трилиона.

септември 28, 2023 14:00 2 мин. четене

Биткойн миньорите стават прекалено много – има ли печалба за всички?

Доклад на Glassnode разкри, че въпреки забележителния ръст на общите мрежови такси и на дела на приходите на миньорите от тези такси през последните месеци, приходите на Биткойн (BTC) миньорите са останали сравнително скромни.

септември 28, 2023 12:00 2 мин. четене

Ето какво може да възпрепятства приемането на Биткойн ETF през октомври

В средата на октомври Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) ще вземе решение относно спот Биткойн борсово търгувания фонд на BlackRock. 

септември 27, 2023 19:00 2 мин. четене

Етериум: Цената може да скочи значително още тази година според прогноза на популярен трейдър

Добре познат крипто стратег предположи, че Етериум (ETH), водещият протокол за смарт договори и най-големият алткойн по пазарна капитализация, може да претърпи ръст към края на годината.

септември 27, 2023 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.