НАЧАЛО Биткойн

Биткойн не е заплаха за правителствата, твърди топ инвеститор

05.02.2024 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн не е заплаха за правителствата, твърди топ инвеститор

Ветеранът инвеститор и финансов коментатор Джим Роджърс сподели вижданията си за ролята на криптовалутите, особено на Биткойн (BTC), и за потенциалното им въздействие върху подкрепяните от държавата валути.

В интервю за Kitco News, публикувано на 31 януари, Роджърс сподели, че макар Биткойн да е свидетел на значителен растеж, основната му функция остава тази на средство за търговия. Той подчерта, че към момента Биткойн не представлява значителна заплаха за правителствата по отношение на замяната на традиционните валути.

Ако криптовалутата се превърне в заплаха за правителствата и техните валути, те могат да предприемат действия. Засега обаче тя е предимно средство за търговия“, заяви Роджърс.

Той изтъкна нежеланието на правителствата да признаят Биткойн за легитимна валута, позовавайки се на опасения за конкуренцията му с установените парични системи. Въпреки все по-широкото приемане на Биткойн, особено показателно за което е приемането му от Ел Салвадор, Роджърс смята, че криптовалутите все още не се считат за легитимни валути в световен мащаб.

В перспектива Роджърс прогнозира преминаване към дигитални валути, по-конкретно CBDC, които ще бъдат възприети от различни правителства по света. Той призна и ефективността, рентабилността и общите ползи от тях.

Въпреки това той изрази резерви по отношение на повишения потенциал за наблюдение, свързан с CBDC, тъй като правителствата ще получат достъп до подробна информация за финансовите дейности на физическите лица.

Тази загриженост съвпада с коментарите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп относно потенциалното приемане на CBDC в страната. Тръмп подчерта, че се противопоставя на дигиталните валути на централните банки, позовавайки се на загриженост за неприкосновеността на личните данни и индивидуалните свободи.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн проби $67,000: Ще има ли рекорд преди халвинга?

Биткойн (BTC) продължава да очертава нова траектория, докато се приближава към априлското си халвинг събитие, като в началото на търговията в понеделник водещата криптовалута се покачи дори над $67,000 и сега се доближава до историческия си връх от $69,000 още повече.

04.03.2024 19:31 1 мин. четене

3 причини защо институциите искат да купуват Биткойн на всяка цена

По-рано тази година BTC отбеляза забележителен ръст от близо 50%, до голяма степен благодарение на дебюта на борсово търгуваните фондове за Биткойн (ETF).

04.03.2024 19:00 2 мин. четене

Кои ще са най-добрите крипто акции през следващите години

През 2022 г. и 2023 г. пазарът на криптовалути преживя период на затишие поради високите лихвени проценти, но напоследък отново показва признаци на затопляне.

04.03.2024 16:00 3 мин. четене

Защо Биткойн може да се срине с над 40% преди халвинга през април

На фона на вълнението около одобрените през януари спот Биткойн борсово търгувани фондове (ETF), ентусиастите на Биткойн с нетърпение очакват следващото халвинг събитие, което традиционно предизвиква значително увеличение на цените.

04.03.2024 13:10 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.