Home

Биткойн: най-добрият хедж срещу инфлацията?

06.03.2023 7:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: най-добрият хедж срещу инфлацията?

Биткойн има нисък процент на инфлация в сравнение с щатския долар, което го прави привлекателен вариант за хеджиране срещу икономическа несигурност.

Към 4 март 2023 г. процентът на инфлация е 1.80%. Това се дължи на фиксираното предлагане на Биткойн от 21 милиона броя BTC, което намалява процента на инфлация след всеки четири години по време на халвинг събитието. В сравнение – годишният темп на инфлация на щатския долар е 6.4%, което е 3.57 пъти по-високо от този на Биткойн.

Отговорен за намаляването на темпа на инфлация на актива е дефлационният му модел. Именно този модел намалява темпа на инфлация след халвинга на всеки четири години.

Системата за възнаграждение на миньорите определя степента на инфлация, като всяко халвинг събитие намалява наполовина възнаграждението на Биткойн миньорите.

Това означава, че броят на произведените чрез добив BTC също се намалява наполовина, а следващото такова събитие се очаква да настъпи през май 2024 г.

От друга страна, темпът на инфлация на щатския долар вероятно ще се увеличи, тъй като стойността му намалява поради прекомерното печатане и намаляващата покупателна способност на всеки долар. Децентрализираният характер на Биткойн му позволява да заобикаля повечето политически и икономически рискове, свързани с щатския долар, което допринася за по-ниския му темп на инфлация.

Поради контрастните на темпове на инфлация – между Биткойн и щатския долар – се води дебат на тема коя е най-добрата инвестиционна и хедж възможност.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн ще се изстреля около следващия халвинг- твърди PlanB


Привържениците на Биткойн твърдят, че флагманската криптовалута е идеалният актив за защита от инфлация, но цената му все още не е отразила това на фона на нарастващата инфлация и повишаването на лихвените проценти.

Макар че ралито на Биткойн през 2023 г. беше прекъснато, а криптовалутата е изправена пред заплахи от повторно тестване на дъната под $20,000, тя остава привлекателна хедж опция срещу икономическата несигурност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Питър Бранд сподели своята меча прогноза за Биткойн

Въпреки неутралните настроения на пазара на криптовалути, някои анализатори прогнозират мечи тренд за Биткойн (BTC).

21.07.2024 22:00 2мин. четене

Биткойн изпитва висока волатилност, след като Байдън отпадна от президентската надпревара

Джо Байдън, настоящият президент на САЩ, обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

21.07.2024 21:35 1мин. четене

Входящите потоци към ETF-ите за криптовалути нарастват с наближаването на старта на спот Етериум ETF

Спот Биткойн ETF-ите отбелязаха значителен приток през тази седмица, като с възстановяването на пазарите бяха инвестирани около $1.24 милиарда.

21.07.2024 19:40 1мин. четене

Биткойн може да преодолее съпротивата от $70,000 според анализатор

Водещ анализатор, който точно прогнозира най-ниската цена на Биткойн през 2022 г., сега смята, че натискът на мечките върху водещата криптовалута е напълно изчерпан.

21.07.2024 19:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.