НАЧАЛО Биткойн

Биткойн: най-добрият хедж срещу инфлацията?

март 6, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: най-добрият хедж срещу инфлацията?

Биткойн има нисък процент на инфлация в сравнение с щатския долар, което го прави привлекателен вариант за хеджиране срещу икономическа несигурност.

Към 4 март 2023 г. процентът на инфлация е 1.80%. Това се дължи на фиксираното предлагане на Биткойн от 21 милиона броя BTC, което намалява процента на инфлация след всеки четири години по време на халвинг събитието. В сравнение – годишният темп на инфлация на щатския долар е 6.4%, което е 3.57 пъти по-високо от този на Биткойн.

Отговорен за намаляването на темпа на инфлация на актива е дефлационният му модел. Именно този модел намалява темпа на инфлация след халвинга на всеки четири години.

Системата за възнаграждение на миньорите определя степента на инфлация, като всяко халвинг събитие намалява наполовина възнаграждението на Биткойн миньорите.

Това означава, че броят на произведените чрез добив BTC също се намалява наполовина, а следващото такова събитие се очаква да настъпи през май 2024 г.

От друга страна, темпът на инфлация на щатския долар вероятно ще се увеличи, тъй като стойността му намалява поради прекомерното печатане и намаляващата покупателна способност на всеки долар. Децентрализираният характер на Биткойн му позволява да заобикаля повечето политически и икономически рискове, свързани с щатския долар, което допринася за по-ниския му темп на инфлация.

Поради контрастните на темпове на инфлация – между Биткойн и щатския долар – се води дебат на тема коя е най-добрата инвестиционна и хедж възможност.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн ще се изстреля около следващия халвинг- твърди PlanB


Привържениците на Биткойн твърдят, че флагманската криптовалута е идеалният актив за защита от инфлация, но цената му все още не е отразила това на фона на нарастващата инфлация и повишаването на лихвените проценти.

Макар че ралито на Биткойн през 2023 г. беше прекъснато, а криптовалутата е изправена пред заплахи от повторно тестване на дъната под $20,000, тя остава привлекателна хедж опция срещу икономическата несигурност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн срещу CBDC: Правителството на САЩ взема страна в икономически доклад

Президентът на САЩ, Джо Байдън наскоро публикува икономическия доклад на правителството, който съдържа няколко критики към Биткойн.

март 23, 2023 19:00 1 мин. четене

Биткойн се насочва към период на значителен възход, твърди стратег на Bloomberg

В Twitter, Макглоун изтъкна, че BTC е изпреварил златото – най-добре представящата се стока през 2023 г. – почти десет пъти. Той обясни това с ниския и нарастващ процент на приемане на дигиталните активи и намаляващото предлагане.

март 23, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн: Анализатор прогнозира корекция – ето неговите цели

Бенджамин Коуен, известен крипто аналитик, наскоро сподели своите виждания за бъдещето на Биткойн преди следващия бичи пазар.

март 23, 2023 7:00 2 мин. четене

Цената на Биткойн спада след предупреждение на Фед за кредитна криза

Oпасенията за кредитна криза в резултат на значителното затягане на стандартите за кредитиране значително нараснаха в условията на банкова криза.

март 22, 2023 22:34 2 мин. четене