НАЧАЛО Биткойн

Биткойн: Един милион адреса притежават 1 BTC или повече

май 15, 2023 14:18 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Един милион адреса притежават 1 BTC или повече

През ноември 2021 г. Биткойн преживя значителен скок, достигайки връх от $69,000. Въпреки силното рали през първото тримесечие на тази година обаче цената му остава значително по-ниска, като е спаднала с около две трети от рекордния си връх.

Положителният аспект на този спад на цената е, че той направи по-достъпно за физическите лица да навлязат на пазара на Биткойн или да продължат да натрупват по-малки единици от криптовалутата, известни като сатоши.

По данни на Glassnode в момента над един милион адреса притежават повече от 1 BTC (приблизително $26,800).

Забележително е, че броят на адресите, притежаващи цял Биткойн, се увеличи значително през февруари предходната година, когато токена претърпя корекция след рекордния си връх.

Дан Ашмор, ръководител на отдел “Проучвания” в Investoo Group, обясни, че притежаването на цял Биткойн се равнява на приблизително половината от средната заплата в САЩ.

Макар че придобиването на един Биткойн е станало сравнително по-лесно спрямо края на 2021 г., той отново може да стане недостижим за мнозина, ако цените отново се повишат.

Ашмор подчерта, че по време на бичия пазар на пандемията е имало значително забавяне на растежа на адресите, притежаващи 1 Биткойн или повече.

С понижаването на цената на BTC обаче възходящата траектория се възобнови и той очаква този модел да се запази и в бъдеще.

Важно е да се отбележи, че един BTC адрес не представлява непременно едно лице, тъй като някои хора контролират множество адреси. В същото време институции или групи също могат да притежават определени адреси.

Ашмор вярва, че достигането на крайъгълен камък от един милион адреса с повече от 1 BTC демонстрира утвърждаването на Биткойн в мейнстрийма през последните години.

Въпреки присъщата на мрежата на Биткойн децентрализация, разпределението на богатството е по-концентрирано, отколкото обикновено се предполага.

BitInfoCharts сподели, че само 7% от предлагането на Биткойн (1.356 милиона BTC, оценени на $36.4 милиарда) е разпределено между близо 46.5 милиона адреса, които притежават някакъв BTC, но по-малко от един.

От друга страна, останалите 93% (18 милиона BTC, на стойност $482.7 милиарда) се съдържат в рамките на един милион адреса, които притежават цял Биткойн.

Следователно адресите, притежаващи повече от 1 BTC, представляват приблизително 2.1% от всички ненулеви Биткойн адреси. Тази статистика обаче е донякъде изкривена поради значителното количество BTC, държани в адреси на крипто борси, представляващи предимно агрегирани притежания на потребители.

Данните на CoinGlass показват, че около 1.89 милиона BTC ($50.7 милиарда), което се равнява на един от десет циркулиращи BTC, се държат от крипто борси като Binance, Coinbase и Bitfinex.

Освен това Glassnode изчислява, че 1.46 милиона BTC ($39.2 милиарда) са “вероятно загубени” завинаги, което представлява 7.5% от настоящото общо предлагане на Биткойн.

Въпреки това Ерик Саберски, вицепрезидент по науката за данните в The Tie предполага, че равномерното разпределение във финансовите системи допринася за стабилността в свързаните класове активи.

Обратно, небалансираният натиск на по-малък брой притежатели при покупко-продажбите може да предизвика значителни колебания в цените.

Ето защо увеличеният брой хора, притежаващи цял Биткойн, може да означава повишена ценова стабилност, отразяваща съзряването на BTC.

Саберски отбелязва още, че тъй като Биткойн е водещият актив в крипто икономиката, този сигнал за приемане може да означава по-широк растеж за цялостната екосистема на дигиталните активи.

Въпреки това е важно да се признае, че приемането се случва в много по-бавни срокове и не е задължително да осигури незабавна представа за краткосрочните пазарни условия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Изкуственият интелект предсказва прогреса на Биткойн за 2023 – Кога е следващият бичи пазар?

Изкуственият интелект (AI) представлява нова граница в областта на криптовалутните инвестиции, и много се очаква от неговата способност да предсказва трендовете на пазара на Биткойн.

юни 1, 2023 19:33 5 мин. четене

AI и Биткойн: Как може изкуственият интелект да повлияе на крипто

AI предизвика сериозно вълнение с потенциала си за експоненциален растеж и си струва да се проучи влиянието му върху различни области, включително върху Биткойн.

юни 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Цената на Биткойн падна до $23,000 в Австралия

Във вторник австралийското подразделение на Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, отбеляза 20% разлика в цената на Биткойн в сравнение с други борси. Това показва, че клиентите са побързали да ликвидират позициите си.

май 31, 2023 14:00 2 мин. четене

Силната информираност за ценовото действие на Биткойн е това, което стимулира инвестициите според Avorak AI

Биткойн (BTC) се превърна в безспорен лидер в постоянно развиващия се пейзаж на криптовалутите. Потенциалът на Биткойн за значителна възвръщаемост привлече значителен интерес както от страна на индивидуални, така и от институционални инвеститори.

май 31, 2023 12:06 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.