Home

Биткойн: Един милион адреса притежават 1 BTC или повече

15.05.2023 14:18 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Един милион адреса притежават 1 BTC или повече

През ноември 2021 г. Биткойн преживя значителен скок, достигайки връх от $69,000. Въпреки силното рали през първото тримесечие на тази година обаче цената му остава значително по-ниска, като е спаднала с около две трети от рекордния си връх.

Положителният аспект на този спад на цената е, че той направи по-достъпно за физическите лица да навлязат на пазара на Биткойн или да продължат да натрупват по-малки единици от криптовалутата, известни като сатоши.

По данни на Glassnode в момента над един милион адреса притежават повече от 1 BTC (приблизително $26,800).

Забележително е, че броят на адресите, притежаващи цял Биткойн, се увеличи значително през февруари предходната година, когато токена претърпя корекция след рекордния си връх.

Дан Ашмор, ръководител на отдел “Проучвания” в Investoo Group, обясни, че притежаването на цял Биткойн се равнява на приблизително половината от средната заплата в САЩ.

Макар че придобиването на един Биткойн е станало сравнително по-лесно спрямо края на 2021 г., той отново може да стане недостижим за мнозина, ако цените отново се повишат.

Ашмор подчерта, че по време на бичия пазар на пандемията е имало значително забавяне на растежа на адресите, притежаващи 1 Биткойн или повече.

С понижаването на цената на BTC обаче възходящата траектория се възобнови и той очаква този модел да се запази и в бъдеще.

Важно е да се отбележи, че един BTC адрес не представлява непременно едно лице, тъй като някои хора контролират множество адреси. В същото време институции или групи също могат да притежават определени адреси.

Ашмор вярва, че достигането на крайъгълен камък от един милион адреса с повече от 1 BTC демонстрира утвърждаването на Биткойн в мейнстрийма през последните години.

Въпреки присъщата на мрежата на Биткойн децентрализация, разпределението на богатството е по-концентрирано, отколкото обикновено се предполага.

BitInfoCharts сподели, че само 7% от предлагането на Биткойн (1.356 милиона BTC, оценени на $36.4 милиарда) е разпределено между близо 46.5 милиона адреса, които притежават някакъв BTC, но по-малко от един.

От друга страна, останалите 93% (18 милиона BTC, на стойност $482.7 милиарда) се съдържат в рамките на един милион адреса, които притежават цял Биткойн.

Следователно адресите, притежаващи повече от 1 BTC, представляват приблизително 2.1% от всички ненулеви Биткойн адреси. Тази статистика обаче е донякъде изкривена поради значителното количество BTC, държани в адреси на крипто борси, представляващи предимно агрегирани притежания на потребители.

Данните на CoinGlass показват, че около 1.89 милиона BTC ($50.7 милиарда), което се равнява на един от десет циркулиращи BTC, се държат от крипто борси като Binance, Coinbase и Bitfinex.

Освен това Glassnode изчислява, че 1.46 милиона BTC ($39.2 милиарда) са “вероятно загубени” завинаги, което представлява 7.5% от настоящото общо предлагане на Биткойн.

Въпреки това Ерик Саберски, вицепрезидент по науката за данните в The Tie предполага, че равномерното разпределение във финансовите системи допринася за стабилността в свързаните класове активи.

Обратно, небалансираният натиск на по-малък брой притежатели при покупко-продажбите може да предизвика значителни колебания в цените.

Ето защо увеличеният брой хора, притежаващи цял Биткойн, може да означава повишена ценова стабилност, отразяваща съзряването на BTC.

Саберски отбелязва още, че тъй като Биткойн е водещият актив в крипто икономиката, този сигнал за приемане може да означава по-широк растеж за цялостната екосистема на дигиталните активи.

Въпреки това е важно да се признае, че приемането се случва в много по-бавни срокове и не е задължително да осигури незабавна представа за краткосрочните пазарни условия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн притежанията на Tesla остават непроменени след последния отчет за приходите

Наскоро компанията за електроавтомобили, създадена от Илон Мъск, подаде отчетите си за второто тримесечие на 2024 г.

23.07.2024 23:16 1мин. четене

Swan Bitcoin прекратява дейностите си по добив на Биткойн

Swan Bitcoin, компания за финансови услуги, специализирана в сектора на Биткойн, обяви, че прекратява своята майнинг дейност и отлага плановете си за първично публично предлагане (IPO).

23.07.2024 17:00 1мин. четене

Проучване: Кой всъщност притежава Биткойн в Америка?

Неотдавнашно проучване на Института „Накамото“ разкри изненадващи данни за демографските характеристики на притежателите на Биткойн (BTC) в Съединените щати, като оспори общите предположения за типичния инвеститор в криптовалута.

23.07.2024 15:30 2мин. четене

Биткойн ще избухне, ако Тръмп спечели – Робърт Кийосаки

Милиардерът инвеститор Робърт Кийосаки отново се застъпи за Биткойн, предполагайки, че евентуалното управление на Тръмп може значително да повиши стойността му.

23.07.2024 14:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.