НАЧАЛО Биткойн

Биткойн: От бялата книга на Сатоши Накамото до днес

ноември 2, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: От бялата книга на Сатоши Накамото до днес

Биткойн, създаден от своя създател Сатоши Накамото преди 15 години, се разви значително, като същевременно запази основните си принципи.

Първоначално замислена като форма на дигитални пари в брой, ролята на Биткойн се разшири и той се разглежда като дигитален резервен актив, подобен на златото.

В бялата книга на Накамото се подчертава необходимостта от електронна платежна система, основана на крипто доказателства, а не на доверие. Тази система би позволила директни транзакции между страните, без да е необходим централен посредник, осигурявайки защита срещу измами.

С течение на времето някои ключови аспекти на функционирането на Биткойн се отклониха от първоначалната визия. Пуловете за добив, които първоначално не бяха част от плана, станаха неразделна част от мрежата. Макар че Накамото възнамеряваше отделните лица да добиват с помощта на персонални компютри, появата на специализиран хардуер за добив и на пулове доведе до по-голяма централизация.

Предложенията за усъвършенстване на Биткойн също изиграха решаваща роля. Въвеждането на функцията “Pay to Script Hash (P2SH)” през 2012 г. опрости мулти-сиг транзакциите, като подобри използваемостта и мащабируемостта.

Segregated Witness SegWit)” от 2017 г. от своя страна се занима с проблема с неизправността на транзакциите и увеличи ограничението за размера на блоковете, а Taproot през 2021 г. допълнително подобри ефективността и поверителността.

Пейзажът за търговия с Биткойн стана по-сложен, като институциите предлагат различни финансови продукти. Това развитие не беше предвидено в първоначалната бяла книга, която беше фокусирана върху Биткойн като децентрализиран метод за обмен.

Също така Counterparty, стартирана през 2014 г., позволяваше обмен на дигитални колекционерски предмети. ъпгрейдът Taproot от 2021 г. позволи вписвания върху най-малката единица Биткойн, известна като сатоши, което откри нови възможности за Ordinals.

DeFi инициативите като Ordinals имат за цел да комбинират по-стар блокчейн с функции, подобни на тези на Етериум, за дигитални колекционерски предмети, известни като NFT.

В обобщение, Биткойн претърпя значителна еволюция след първоначалната бяла книга на Накамото. Въпреки че все още поддържа основните си принципи, развитието на добива, предложенията за подобрения и появата на нови приложения като DeFi и Ordinals трансформираха екосистемата.

Ангажираността на по-широкия финансов пазар с Биткойн също еволюира, като институционалните предложения и финансовите продукти промениха ролята му отвъд първоначалната визия на Накамото.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Ето кога може да започне новия “суперцикъл” на Биткойн

Настоящият подем на пазара на криптовалути привлече интереса на анализатори и ентусиасти като “Doctor Profit”, който задълбочено познава циклите на растеж на Биткойн (BTC).

декември 10, 2023 20:00 1 мин. четене

Алткойн, който скочи с близо 600%, може да направи сериозен пробив нагоре

Крипто аналитикът Али Мартинез сподели положителни възгледи за Solana (SOL) на фона на забележителното представяне на актива през тази година.

декември 10, 2023 19:00 1 мин. четене

Близо $1 милиард в Биткойн се насочи към борсите – какво да очакваме?

Биткойн демонстрира положителен ръст в цената си през изминалата седмица, като в рамките на седем дни се повиши с повече от 13%.

декември 10, 2023 7:00 1 мин. четене

Над 90% от всичките Биткойн токени вече са добити – колко остават?

Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се добива постоянно от създаването му през 2009 г. насам, като след 14 години приблизително 93% от това общо предлагане, е добито.

декември 9, 2023 14:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.