НАЧАЛО Биткойн

Биткойн (BTC): Стигнахме ли дъно? Фирма за анализи споделя прогноза

ноември 27, 2022 21:32 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн (BTC): Стигнахме ли дъно? Фирма за анализи споделя прогноза

Водеща фирма за анализи твърди, че фючърсният пазар на Биткойн (BTC) показва признаци, които преди това са отбелязвали дъната на пазара.

Данни от IntoTheBlock сочат, че при Биткойн се наблюдава интересен феномен – фючърсните договори за BTC са оценени значително по-ниско от стойността на най-голямата криптовалута на спот пазарите. Това се нарича изоставане или “backwardation”.

Според компанията за блокчейн анализ това демонстрира, че има значителен натиск от страна на продавачите на Биткойн през последните две седмици.

IntoTheBlock допълва, че докато фючърсните пазари изостават, ставките за финансиране на Биткойн в момента са силно отрицателни, което показва, че трейдърите силно шортват BTC или залагат, че стойността на кралската криптовалута ще продължи да се понижава.

За да уточним, безсрочните суапове (способността да се търгува Биткойн без да има размяна на BTC) въведоха идеята за фючърсен договор, който не изтича. Докато при фючърсите цените на договора се доближават до спот цените с наближаването на датата на уреждане на договора, вечните/безсрочните суапове успяват да поддържат цените на договора близо до спот цените чрез т.нар. процент/ставка на финансиране. 

Процентът на финансиране е такса, начислявана на притежателите на безсрочни суапове в зависимост от премията и позиционирането на притежателите на договори. Ако цената на суапа е с премия (цената на безсрочния суап > спот цена), държателите, които държат дълги позиции, плащат на държателите на къси позиции тази такса. Обратното също е вярно. Чрез тази такса притежателите на договори се стимулират да поддържат стабилни цени спрямо спот цените. 


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Трейдърски алгоритъм показва предпочитание за тези алткойни


Трейдърите са склонни да обръщат внимание на крайно отрицателните проценти на финансиране, тъй като това често предвещава шорт скуиз. Такова събитие се случва, когато участниците на пазара, които заемат единици от даден актив на определена цена с надеждата да ги продадат на по-ниска цена, за да приберат разликата (шортване), са принудени да купуват обратно активи, тъй като търговията се движи срещу техните позиции.

IntoTheBlock сподели следния коментар за феномена на изоставане:

Моментите, в които фючърсните договори изостават, обикновено съвпадат с пазарните дъна, както се случи през март 2020 г. и май 2021 г. Подобна тенденция може да се наблюдава и при силно отрицателните ставки на финансиране. Стигнахме ли дъно при Биткойн?

theblock

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн, Етериум и Solana предизвикват вълнение на крипто пазара

Според анализатор, страхът от пропускане или FOMO потенциално може да доведе до активизиране на “дребните” търговци в Биткойн сектора (BTC).

юни 6, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн спадна под $26,000 – оттук накъде?

Биткойн продължава низходящата си тенденция в последните няколко дни, повличайки със себе си целия пазар на криптовалути.

юни 5, 2023 23:44 2 мин. четене

Сериозен отлив на средства от банките в САЩ – свеж капитал за Биткойн?

Според Артър Хейс, основателя на BitMEX американските банки се готвят за нов удар, тъй като бизнесът се стреми да надделее над преобладаващите ниски лихвени проценти.

юни 5, 2023 21:00 2 мин. четене

Биткойн: Насочва ли се цената към $26,000?

След пазарен анализ от предишния петък крипто пазарът претърпя нетни изходящи потоци в размер на $17 милиарда, което е довело до текуща оценка от $1.13 трилиона, отразяваща спад от 1.54%. 

юни 5, 2023 16:17 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.