НАЧАЛО Биткойн

Биткойн (BTC): Стигнахме ли дъно? Фирма за анализи споделя прогноза

ноември 27, 2022 21:32 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн (BTC): Стигнахме ли дъно? Фирма за анализи споделя прогноза

Водеща фирма за анализи твърди, че фючърсният пазар на Биткойн (BTC) показва признаци, които преди това са отбелязвали дъната на пазара.

Данни от IntoTheBlock сочат, че при Биткойн се наблюдава интересен феномен – фючърсните договори за BTC са оценени значително по-ниско от стойността на най-голямата криптовалута на спот пазарите. Това се нарича изоставане или „backwardation“.

Според компанията за блокчейн анализ това демонстрира, че има значителен натиск от страна на продавачите на Биткойн през последните две седмици.

IntoTheBlock допълва, че докато фючърсните пазари изостават, ставките за финансиране на Биткойн в момента са силно отрицателни, което показва, че трейдърите силно шортват BTC или залагат, че стойността на кралската криптовалута ще продължи да се понижава.

За да уточним, безсрочните суапове (способността да се търгува Биткойн без да има размяна на BTC) въведоха идеята за фючърсен договор, който не изтича. Докато при фючърсите цените на договора се доближават до спот цените с наближаването на датата на уреждане на договора, вечните/безсрочните суапове успяват да поддържат цените на договора близо до спот цените чрез т.нар. процент/ставка на финансиране. 

Процентът на финансиране е такса, начислявана на притежателите на безсрочни суапове в зависимост от премията и позиционирането на притежателите на договори. Ако цената на суапа е с премия (цената на безсрочния суап > спот цена), държателите, които държат дълги позиции, плащат на държателите на къси позиции тази такса. Обратното също е вярно. Чрез тази такса притежателите на договори се стимулират да поддържат стабилни цени спрямо спот цените. 


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Трейдърски алгоритъм показва предпочитание за тези алткойни


Трейдърите са склонни да обръщат внимание на крайно отрицателните проценти на финансиране, тъй като това често предвещава шорт скуиз. Такова събитие се случва, когато участниците на пазара, които заемат единици от даден актив на определена цена с надеждата да ги продадат на по-ниска цена, за да приберат разликата (шортване), са принудени да купуват обратно активи, тъй като търговията се движи срещу техните позиции.

IntoTheBlock сподели следния коментар за феномена на изоставане:

Моментите, в които фючърсните договори изостават, обикновено съвпадат с пазарните дъна, както се случи през март 2020 г. и май 2021 г. Подобна тенденция може да се наблюдава и при силно отрицателните ставки на финансиране. Стигнахме ли дъно при Биткойн?

theblock

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

„В глобална рецесия сме“ – предупреди Р. Кийосаки и препоръча Биткойн

Робърт Кийосаки, автор на бестселъра „Богат татко, беден татко“, предупреди, че предстоят тежки икономически обстоятелства.

януари 30, 2023 7:06 2 мин. четене

Биткойн: Трейдър очаква изключителни печалби – ето кога

Трейдър, който предвиди срива на Биткойн през май 2021 г., сега твърди, че активът дава сигнали, че се подготвя за масивно движение нагоре.

януари 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Над 60% ръст на Биткойн милионерите от началото на месеца

Броят на адресите, притежаващи Биткойн (BTC) на стойност над $1 милион е нараснал с около 60% само за последните 23 дни.

януари 29, 2023 11:11 1 мин. четене

Биткойн остава силен, но може ли да видим корекция?

Анализатор, който правилно определи тазгодишния обрат в криптовалутите, сподели, че бичата му позиция за пазара може да се промени.

януари 29, 2023 9:21 2 мин. четене