НАЧАЛО Биткойн

Биткойн (BTC): Стигнахме ли дъно? Фирма за анализи споделя прогноза

27.11.2022 21:32 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн (BTC): Стигнахме ли дъно? Фирма за анализи споделя прогноза

Водеща фирма за анализи твърди, че фючърсният пазар на Биткойн (BTC) показва признаци, които преди това са отбелязвали дъната на пазара.

Данни от IntoTheBlock сочат, че при Биткойн се наблюдава интересен феномен – фючърсните договори за BTC са оценени значително по-ниско от стойността на най-голямата криптовалута на спот пазарите. Това се нарича изоставане или “backwardation”.

Според компанията за блокчейн анализ това демонстрира, че има значителен натиск от страна на продавачите на Биткойн през последните две седмици.

IntoTheBlock допълва, че докато фючърсните пазари изостават, ставките за финансиране на Биткойн в момента са силно отрицателни, което показва, че трейдърите силно шортват BTC или залагат, че стойността на кралската криптовалута ще продължи да се понижава.

За да уточним, безсрочните суапове (способността да се търгува Биткойн без да има размяна на BTC) въведоха идеята за фючърсен договор, който не изтича. Докато при фючърсите цените на договора се доближават до спот цените с наближаването на датата на уреждане на договора, вечните/безсрочните суапове успяват да поддържат цените на договора близо до спот цените чрез т.нар. процент/ставка на финансиране. 

Процентът на финансиране е такса, начислявана на притежателите на безсрочни суапове в зависимост от премията и позиционирането на притежателите на договори. Ако цената на суапа е с премия (цената на безсрочния суап > спот цена), държателите, които държат дълги позиции, плащат на държателите на къси позиции тази такса. Обратното също е вярно. Чрез тази такса притежателите на договори се стимулират да поддържат стабилни цени спрямо спот цените. 


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Трейдърски алгоритъм показва предпочитание за тези алткойни


Трейдърите са склонни да обръщат внимание на крайно отрицателните проценти на финансиране, тъй като това често предвещава шорт скуиз. Такова събитие се случва, когато участниците на пазара, които заемат единици от даден актив на определена цена с надеждата да ги продадат на по-ниска цена, за да приберат разликата (шортване), са принудени да купуват обратно активи, тъй като търговията се движи срещу техните позиции.

IntoTheBlock сподели следния коментар за феномена на изоставане:

Моментите, в които фючърсните договори изостават, обикновено съвпадат с пазарните дъна, както се случи през март 2020 г. и май 2021 г. Подобна тенденция може да се наблюдава и при силно отрицателните ставки на финансиране. Стигнахме ли дъно при Биткойн?

theblock

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Боец от UFC пожела да получи своя бонус в Биткойн

Ренато Мойкано, бразилският боец, постигна победа в битката си за UFC на 13 април и отправи нетрадиционно искане за бонуса си от $300,000: плащане в Биткойн (BTC).

14.04.2024 20:07 1 мин. четене

Масови разпродажби на крипто китовете преди спада на пазара

През последните 24 часа пазарът на криптовалути преживя значителни сътресения, като Етериум, Биткойн и различни алткойни се сблъскаха със значителна волатилност.

14.04.2024 10:00 2 мин. четене

Биткойн се срина за часове – нападението на Иран срещу Израел ли е причината?

Биткойн понесе тежък удар, като стойността му буквално се срине за часове в събота вечерта, повличайки със себе си целия крипто паазр.

14.04.2024 7:00 2 мин. четене

Рязък спад в цената на Биткойн – над $600 милиона бяха заличени от крипто пазарите за час

Крипто пазарът е на червено като цените на повечето активи претърпяха резки двуцифрени спадове в рамките на последния час.

13.04.2024 23:43 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.