Home

Биткойн (BTC) е предпочитаният инструмент за приходи на крипто борсите

03.12.2022 15:29 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн (BTC) е предпочитаният инструмент за приходи на крипто борсите

Крипто борсите могат да печелят приходи по различни начини, включително чрез предоставяне на заеми на маржин търговци, такси за ликвидация и други. Таксите за транзакциите обаче остават основният генератор на приходи за тях.

Съществуват много видове транзакции и следователно много различни видове такси към тях. При сравняване на различните такси във веригите на Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) данните сочат, че крипто борсите предпочитат да използват BTC за вътрешно прехвърляне на стойност.

Такси за транзакции

Данни показват непостоянна история на таксите, които борсите печелят от транзакциите с Биткойн. На графиката по-долу се вижда значителен скок на таксите към края на 2017 г., когато BTC достигна от $20,000 в предишния цикъл. През април 2021 г. на бичия пазар се наблюдава друг скок на таксите, макар и значително по-малък от този през 2017 г., тъй като BTC достигна до над $64,000.

Интересното в ситуацията е, че при последният връх на бичия пазар към края на 2021 г. от $69,000 не се вижда друг скок на таксите, което предполага сравнително по-малка борсова активност спрямо април 2021 г. От тогава насам таксите за транзакции с BTC са спаднали значително и остават орязани.

Доминиращи такси за обмен при Биткойн

Метриката наречена  “Доминиране на таксите за обмен” се определя като процент от общия размер на платените такси за транзакции по отношение на обменната дейност в мрежата. Процента е допълнително разделен на вида на транзакцията.

Графиката по-долу показва, че таксите за транзакции с BTC са 36% от всички източници на приходи на крипто борсите, свързани с Биткойн, а това е допълнително разделено на:

  • депозити (лилаво) – 21% (транзакции, които включват борсов адрес като получател на средства)
  • тегления (синьо)- 4% (транзакции, които включват борсов адрес като изпращач на средства)
  • вътрешни (тъмно зелено) – 10% (транзакции, които включват адреси на една борса като изпращач и получател на средства)
  • междубанков обмен (светло зелено) – 1% (транзакции, които включват адреси на различни борси като изпращач и получател на средства)

На графиката ясно се вижда, че през последните пет години при категориите “Депозити” и “Вътрешни” има нарастване.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Това може да най-голямата заплаха за Биткойн (BTC)


Доминиращи такси за обмен при Етериум

Анализът на доминацията на Етериум в областта на обменните такси представя съвсем различна картина. Понастоящем тези такси представляват 5% от източниците на приходи на крипто борси, свързани с ETH. Тегленето на средства изглежда е най-значимата категория от транзакционните такси, което е така от юли 2017 г. насам.

При положение, че има значителна липса на вътрешни такси в сравнение с Биткойн, мнозина предполагат, че крипто борсите не предпочитат да използват ETH при прехвърляне на средства между вътрешни портфейли.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Милиардер счита, че Доналд Тръмп е най-добрият избор за Биткойн потребителите

Все повече финансови експерти, анализатори и изпълнителни директори на технологични компании смятат, че потенциалният втори мандат на Доналд Тръмп е правилният път за Биткойн и криптовалутите като цяло.

18.07.2024 9:00 1мин. четене

Биткойн: Оптимистична прогноза за втората половина на 2024 г.

В неотдавнашна актуализация Майкъл ван де Поуп, известен крипто анализатор, сподели оптимистичната си прогноза за представянето на Биткойн през втората половина на 2024 г.

18.07.2024 8:00 1мин. четене

Бомбастична прогноза за цената на Етериум след старта на търговията с ETF

Мат Хоуган, главен инвестиционен директор в Bitwise Asset Management, прогнозира, че цената на Етериум може да се покачи след старта на Етериум ETF.

17.07.2024 22:00 2мин. четене

Биткойн е готов за трети параболичен скок през настоящия цикъл според експерт

Известният крипто стратег Кевин Свенсън подчерта, че Биткойн (BTC) може да навлезе в третата си параболична фаза в рамките на настоящия пазарен цикъл, като направи сравнение с историческото му представяне през 2017 г.

17.07.2024 18:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.