НАЧАЛО Финтех

Банките вече ще могат да държат до 1% от резервите си в Биткойн (BTC)

юни 30, 2022 8:42 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банките вече ще могат да държат до 1% от резервите си в Биткойн (BTC)

Въпреки скептичния си подход към дигиталните валути, изострен от неотдавнашния срив на пазара на криптовалути, изглежда, че Банката за международни разплащания (BIS) възнамерява да подаде ръка на новия клас активи, като позволи на банките да държат до 1% от резервите си в криптовалути като Биткойн (BTC).

Всъщност Базелският комитет за банков надзор (BCBS) към BIS направи предложение за ограничаване на общите експозиции на банките към „криптоактиви от Група 2 до 1% от основния капитал“ в своя консултативен документ, озаглавен „Втора консултация относно пруденциалното третиране на криптоактивите„, публикуван на 30 юни.

Активи от Група 1 спрямо активи от Група 2

По-конкретно, Група 2 се отнася до активите, които не отговарят на условията за класификация и включва специфични токенизирани традиционни активи и стабилни монети, както и необезпечени криптоактиви. За разлика от Група 2, Група 1 включва токенизирани традиционни активи и стабилни монети, които отговарят на условията за класификация.

Според документа: 

Експозициите на банките към криптоактиви от Група 2 ще подлежат на лимит. Банките трябва да прилагат лимита на експозициите към съвкупните си експозиции към криптоактиви от Група 2, включително както към директни притежания (парични средства и деривати), така и към индиректни притежания (т.е. такива чрез инвестиционни фондове, ETF/ETN, дружества със специална цел).

В документа също така се уточнява, че „общата експозиция на банката към криптоактиви от Група 2 не трябва да бъде по-висока от 1% от основния капитал на банката по всяко време„, в съответствие с Базелската рамка, която включва всички стандарти на БКБН. Както беше обяснено:

Правилата за големите експозиции на Базелската рамка не са предназначени да обхванат големите експозиции към даден вид активи, а към отделни контрагенти или групи от свързани контрагенти. Това би означавало например, че няма ограничения за големи експозиции към криптоактиви, при които няма контрагент, като например Биткойн.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 
Лайткойн (LTC) се връща до $50 след отхвърляне на съпротивата

С оглед на това „Комитетът предлага следователно да се въведе нов лимит на експозициите за всички криптоактиви от Група 2 извън правилата за големи експозиции„. Междувременно този временен лимит, определен на 1% от основния капитал, ще бъде преразглеждан периодично.

Скептична позиция към криптовалутите

BIS използва неотдавнашния срив на криптопазара, за да потвърди скептичното си отношение към класа активи и да предупреди за материализирането на прогнозите си за опасностите от децентрализираното финансиране (DeFi).

На всичкото отгоре в началото на юни органът на световната централна банка публикува бюлетин, в който представи мнението си, че „криптовалутите не могат да изпълняват социалната роля на парите„, като изброи редица проблеми, които възприема в крипто и блокчейн индустрията, включително високите такси и претоварването на мрежата, които водят до фрагментация на пейзажа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

DeFi секторът ‘ще спечели в дългосрочен план’, твърди Майк Новограц

Майк Новограц, главният изпълнителен директор на Galaxy Digital, прогнозира, че секторът на децентрализираните финанси (DeFi) в крипто пространството в крайна сметка ще ‘излезе начело’.

септември 27, 2022 9:58 1 мин. четене

Очаква се 1 милион австралийци да влезнат в крипто до една година

В началото на юли в новото проучване бяха анкетирани 2,609 австралийци на възраст над 18 години, като 548 от участниците в извадката бяха определени като настоящи притежатели на криптовалути.

септември 26, 2022 21:46 1 мин. четене

Повечето най-влиятелни финтех компании са свързани с крипто

Разрастването на сектора на финансовите технологии залива света като приливна вълна, носейки със себе си портфейли за дигитални плащания, инвестиционни платформи и криптовалутни борси.

септември 21, 2022 10:30 1 мин. четене

Ledger влизат в партньорство с гиганта Best Buy

Компанията, която предлага крипто портфейлите Ledger, си партнира с водещия търговец на дребно на потребителска електроника и софтуерни устройства Best Buy, за да направи портфейлите Ledger леснодостъпни за милиони потребители.

септември 20, 2022 20:45 1 мин. четене