НАЧАЛО Други

Банките в САЩ започват да се подготвят за криза

октомври 4, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банките в САЩ започват да се подготвят за криза

Акциите на банките са изправени пред потенциални годишни загуби поради забележителното покачване на лихвените проценти, като DBRS Morningstar съобщи, че резервите на сектора са достигнали най-високата си стойност от три десетилетия насам.

След съобщението на Федералния резерв през септември, което предполага продължителен период на по-високи лихвени проценти, банковите акции изпитват засилен натиск от продажби. Това доведе до забавяне на тазгодишното рали на фондовия пазар и до възобновяване на значителната разпродажба на пазара на държавни ценни книжа на стойност около $25 трилиона.

Непрекъснатото нарастване на доходността се отразява неблагоприятно на банките, особено защото намалява стойността на портфейлите, съдържащи дълг с по-нисък купон, емитиран през периоди с по-ниски лихвени проценти. Също така банките често притежават значителна експозиция към заеми за търговски имоти, чието рефинансиране може да се окаже трудно, ако лихвените проценти останат високи за продължителен период от време.

По данни на FactSet финансовият сектор на индекса S&P 500 и Financial Select Sector SPDR ETF XLF са се понижили с 5.5% през 2023 г. Въпреки тези предизвикателства нивата на резервите на банковия сектор показват, че кредиторите се подготвят за потенциално влошаване на кредитите и увеличаване на загубите в случай на рецесия.

Анализаторите на DBRS Morningstar Ерик Чан и Майкъл Дрискол отбелязаха, че въпреки повишаването на лихвените проценти секторът укрепва резервите си. Те смятат, че макар кредитните загуби да продължават да нарастват, банковите реформи, осъществени след световната финансова криза от 2007-2008 г., са подготвили сектора да устои на евентуални икономически сътресения.

Неотдавнашната разпродажба на банкови акции, особено на регионални играчи, беше ясно изразена, като SPDR S&P Regional Banking ETF KRE спадна с около 32% за годината. Сривът на Silicon Valley Bank през март също породи опасения за по-широка банкова криза.

Фед реагира, като създаде механизъм за спешно кредитиране, за да осигури на банките ликвидност, като по този начин предотврати принудителната продажба на активи и засили доверието в банковия сектор.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.