НАЧАЛО Финтех

Банката на международните разплащания успешно завърши експеримент със CBDC

октомври 4, 2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банката на международните разплащания успешно завърши експеримент със CBDC

Международната асоциация, която наблюдава централните банки, успешно завърши изпитание за трансгранична търговия с дигитални валути на централните банки (CBDCs) и децентрализирана финансова технология (DeFi).

Банката за международни разплащания (БМР), в сътрудничество с централните банки на Франция, Сингапур и Швейцария, проведе експеримент за оценка на ефикасността на трансграничната търговия и сетълмента на CBDC на “едро“, обозначавани като “wCBDC“, между симулирани финансови субекти, както се посочва в прессъобщение на БМР.

В този контекст wCBDC се използват от финансовите институции за сетълмент на плащания на едро, за разлика от CBDC на дребно, които се предоставят на широката общественост за ежедневни транзакции, според Европейската централна банка.

Наречен “Проект Мариана“, пробният продукт на БМР включва хипотетични wCBDC в евро, сингапурски долар и швейцарски франк, заедно със стандартизиран технически токен, осигурен от публичен блокчейн, за да се улесни обменът между тези валути.

Освен това проектът “Мариана” използва мостове за прехвърляне на wCBDC и включва автоматичен маркет мейкър (AMM) за целите на търговията.

БМР разясни:

За проекта Мариана AMM комбинира ликвидността на хипотетичните wCBDC в евро, сингапурски долар и швейцарски франк, като използва иновативни алгоритми, позволяващи автоматично определяне на цената и изпълнение на спот валутни сделки с незабавен сетълмент.

Тези протоколи могат да бъдат възприети от следващото поколение инфраструктури на финансовите пазари, като рационализират трансграничната търговия и сетълмента между финансовите институции.

БМР подчерта, че проектът “Мариана” е проведен единствено с експериментална цел и не означава, че някоя от участващите държави понастоящем има намерения да емитира wCBDC или да използва DeFi технологията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Южна Корея напредва значително с разработването на CBDC

Южнокорейската централна банка (Bank of Korea, BOK) стартира цялостна пилотна програма, посветена на тема дигитална валута на централната банка (CBDC).

ноември 23, 2023 15:00 2 мин. четене

Град в Швейцария интегрира блокчейна на Polygon в платежното си приложение

Приложението за разплащания MyLugano в Лугано, град в Швейцария, наскоро обнови функциите си, като включи PoS на Polygon (MATIC).

ноември 22, 2023 22:00 1 мин. четене

Binance открива крипто борса в Тайланд

Binance, водещ играч в сферата на крипто борсите, се готви да открие присъствието си в Тайланд, като стартира нов обмен през следващата година.

ноември 16, 2023 17:00 2 мин. четене

Топ крипто банка получи лиценз да държи криптовалути

Commerzbank получи позволение да бъде първата търговска банка с пълно обслужване в Германия, която получава лиценз за попечителство на криптовалути.

ноември 15, 2023 19:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.