НАЧАЛО Други

Американците вече не се притесняват толкова от стагфлация

05.05.2024 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американците вече не се притесняват толкова от стагфлация

Изглежда, че неотдавнашната траектория на американската икономика се е отдалечила от опасността от стагфлация, което облекчава опасенията на анализаторите и успокоява пазарната тревога.

Ключов момент беше публикуването на доклада за заетостта през април, който показа увеличение на броя на работните места със 175,000, което не отговаря на консенсусната прогноза за 238,000. Освен това средното почасово заплащане неочаквано се понижи с 0.2%.

Прирастът на работните места не беше достатъчно слаб, за да сигнализира за значително икономическо забавяне, но не беше и достатъчно силен, за да подкрепи очакванията за трайно високи лихвени проценти. Освен това намалението на средното почасово заплащане подсказва, че опасенията за повишени разходи за труд и застой в растежа са неоснователни.

Дискусията около стагфлацията набра сила след последния доклад за БВП, който разкри забележимо забавяне на икономическия растеж наред с трайно високата инфлация. Това породи опасения за стагфлация – сценарий, характеризиращ се с висока инфлация в условията на забавяща се икономика.

Уолстрийт също отбеляза повишения риск, като анализатори като Марко Коланович от JPMorgan изтъкнаха потенциалното предизвикателство пред надеждите за меко приземяване на американската икономика.

Като се имат предвид спомените за стагфлационния период през 70-те години на ХХ в., опасенията бяха широко разпространени, което се отрази в засиленото медийно отразяване на теми, свързани със стагфлацията, след данните за БВП.

Докладът за заетостта през април обаче внесе облекчение. Икономистът Мохамед Ел-Ериан го определи като „доклад на Златния часовник“, който ще удовлетвори както Федералния резерв, така и пазарите. В отговор на това акциите се повишиха, а залозите за намаляване на лихвените проценти се увеличиха.

Резултатът можеше да бъде различен, ако докладът беше показал още по-слаби данни. Въпреки това, макар и слаби, данните останаха над прага за стагфлационен сценарий, което намали предишните опасения и предотврати потенциален спад на пазара.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance обяви, че добавя нови двойки за спот търговия

Binance обяви добавянето на нови двойки за търгуване и разширяването на услугите си за ботове за търговия с цел подобряване на възможностите за трейдинг и увеличаване на обхвата на опциите на Binance Spot.

23.05.2024 0:00 1 мин. четене

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.