НАЧАЛО Други

American Express следи блокчейн за „Proof-of-payments“ система

юли 13, 2018 11:02 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
American Express следи блокчейн за „Proof-of-payments“ система

Корпоративният гигант American Express е подал патентна заявка за технология за доказателство за плащане (Proof-of-Payment), основано на блокчейн.

American Express не е институция, която да не е запознатa с блокчейн. През последните няколко месеца видяхме, че финансовата компания подкрепя блокчейн и то много явно. Съвсем наскоро компанията пусна блокчейн технологията на Hyperledger, за да подобри своята Membership Rewards програма, като стана първата голяма компания за финансови услуги в САЩ, която да направи това.

Докато Биткойн може да бъде конкурент, Блокчейн може да бъде ключът

Компанията наистина е изминала дълъг път. Може да не си спомняте, но през 2014 г. главният изпълнителен директор на American Express, Кен Ченаут, гледаше на Биткойн като конкурент на компанията му. Той обаче казa: „Протоколът на Биткойн ще бъде важен“. Човек би се зачудил дали и тогава е знаел за блокчейн плановете на компанията за бъдещето.

След това стана известно, че American Express, през ноември миналата година, съобщава за създаването на канал за плащания, тип business-to-business (B2B), базиран на блокчейн, който дава възможност на бизнесите между САЩ и Великобритания да обработват плащанията почти незабавно.

Платформата оживя от сътрудничество с Ripple и Santander UK. „Вече сме свидетели на доказателства, че блокчейн технологията играе преобразуваща роля в начина, по който се обслужват клиентите“, каза Грег Кийли, изпълнителен вицепрезидент на глобалните корпоративни плащания в American Express по онова време.

Кредитният гигант изгражда собствена система за проверка на плащанията

Докато никой не обръщаше внимание, American Express подаде патентна заявка за платежна система, базирана на блокчейн. Детайлите на патента представляват система, която използва свързани smart устройства за извършване на действия, които обслужват клиент, който плаща. В него се споменава за записването на транзакции в блокчейн, защитен от фалшификация.

Платформата, задвижвана от блокчейн, се очаква да одобри или отхвърли искането за плащане. Тези транзакции ще се извършват в блокчейн, докато плащанията ще се извършват между цифровите портфейли на подателя и получателя.

Заявката обяснява например как тази система може да бъде използвана за отключване на хотел, нает имот или врата на споделено домакинство. Просто казано, плащащият клиент би трябвало да използва същата карта или smart устройство, за което е платено. След като блокчейна потвърди дали картата или устройството действително са платили за услугата, достъпът ще бъде отключен.

Въпреки че описанието на патента звучи много обещаващо, не е толкова голяма иновация. Откакто дойдоха интелигентните договори, хората са си представяли подобни приложения с тях. Освен това заявлението не уточнява точно как American Express планира да приложи тази система, ако някога е завършена.

Наскоро във Forbes беше съставен списък на 50-те най-големи публични компании, които проучват как да интегрират блокчейн в своите предложения. Новинарският гигант споменава усилията на Аmerican Express да преработят програмата си за членство, използвайки блокчейна на Hyperledger, без да споменава патента.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Марк Кюбан разкрива в кои малки алткойни инвестира

В ново интервю за Altcoin Daily инвеститорът от Shark Tank разказва на водещите Арън и Остин Арнолд за половин дузина криптоактиви с ниска капитализация в портфейла си, включително за произлезлия от Bored Ape Yacht Club (BAYC) ApeCoin (APE). Един от алткойните в портфолиото на Кюбан е Klima DAO (KLIMA). Klima DAO е проект, предназначен да […]

август 9, 2022 13:45 1 мин. четене

Крипто заемодателят Hodlnaut замразява тегленията и депозитите

Платформата за крипто кредитиране Hodlnaut спря тегленията при очевидна криза на ликвидността.

август 8, 2022 19:38 1 мин. четене

690% ръст в продажбите на NFT колекцията CryptoDickbutts

Минималната цена на CryptoDickbutts от третата серия се повиши, тъй като видни влиятелни личности се похвалиха със своите DickButt чанти и похвалиха общността на CDB.

август 8, 2022 13:48 1 мин. четене

Voyager Digital обяви възстановяване на клиентските тегления

Изпадналата в затруднение платформа за крипто кредитиране Voyager Digital обяви плановете си да възобнови тегленията за клиентите си тази седмица, след като подаде молба за обявяване в несъстоятелност миналия месец.

август 8, 2022 10:40 1 мин. четене