НАЧАЛО Други

American Express следи блокчейн за „Proof-of-payments“ система

юли 13, 2018 11:02 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
American Express следи блокчейн за „Proof-of-payments“ система

Корпоративният гигант American Express е подал патентна заявка за технология за доказателство за плащане (Proof-of-Payment), основано на блокчейн.

American Express не е институция, която да не е запознатa с блокчейн. През последните няколко месеца видяхме, че финансовата компания подкрепя блокчейн и то много явно. Съвсем наскоро компанията пусна блокчейн технологията на Hyperledger, за да подобри своята Membership Rewards програма, като стана първата голяма компания за финансови услуги в САЩ, която да направи това.

Докато Биткойн може да бъде конкурент, Блокчейн може да бъде ключът

Компанията наистина е изминала дълъг път. Може да не си спомняте, но през 2014 г. главният изпълнителен директор на American Express, Кен Ченаут, гледаше на Биткойн като конкурент на компанията му. Той обаче казa: „Протоколът на Биткойн ще бъде важен“. Човек би се зачудил дали и тогава е знаел за блокчейн плановете на компанията за бъдещето.

След това стана известно, че American Express, през ноември миналата година, съобщава за създаването на канал за плащания, тип business-to-business (B2B), базиран на блокчейн, който дава възможност на бизнесите между САЩ и Великобритания да обработват плащанията почти незабавно.

Платформата оживя от сътрудничество с Ripple и Santander UK. „Вече сме свидетели на доказателства, че блокчейн технологията играе преобразуваща роля в начина, по който се обслужват клиентите“, каза Грег Кийли, изпълнителен вицепрезидент на глобалните корпоративни плащания в American Express по онова време.

Кредитният гигант изгражда собствена система за проверка на плащанията

Докато никой не обръщаше внимание, American Express подаде патентна заявка за платежна система, базирана на блокчейн. Детайлите на патента представляват система, която използва свързани smart устройства за извършване на действия, които обслужват клиент, който плаща. В него се споменава за записването на транзакции в блокчейн, защитен от фалшификация.

Платформата, задвижвана от блокчейн, се очаква да одобри или отхвърли искането за плащане. Тези транзакции ще се извършват в блокчейн, докато плащанията ще се извършват между цифровите портфейли на подателя и получателя.

Заявката обяснява например как тази система може да бъде използвана за отключване на хотел, нает имот или врата на споделено домакинство. Просто казано, плащащият клиент би трябвало да използва същата карта или smart устройство, за което е платено. След като блокчейна потвърди дали картата или устройството действително са платили за услугата, достъпът ще бъде отключен.

Въпреки че описанието на патента звучи много обещаващо, не е толкова голяма иновация. Откакто дойдоха интелигентните договори, хората са си представяли подобни приложения с тях. Освен това заявлението не уточнява точно как American Express планира да приложи тази система, ако някога е завършена.

Наскоро във Forbes беше съставен списък на 50-те най-големи публични компании, които проучват как да интегрират блокчейн в своите предложения. Новинарският гигант споменава усилията на Аmerican Express да преработят програмата си за членство, използвайки блокчейна на Hyperledger, без да споменава патента.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Coinbase няма никаква стойност, твърди Насим Талеб

Авторът на „Черният лебед“ и „Антикрехкост“ Насим Талеб е изключително негативно настроен към акциите на борсата Coinbase.

ноември 28, 2022 13:03 1 мин. четене

Собственик на крипто компания почина преждевременно едва на 30-годишна възраст

Тиантян Куландър, съосновател на компанията Amber Group, доставчик на криптофинансови услуги на стойност $3 милиарда, почина в съня си на 23 ноември.

ноември 27, 2022 15:13 1 мин. четене

Събират ли потребителски данни от MetaMask?

Главният изпълнителен директор на ConsenSys и съосновател на Етериум – Джоузеф Любин заяви, че самостоятелният портфейл MetaMask, който ConsenSys разработва, не събира IP адреси.

ноември 27, 2022 14:04 1 мин. четене

Polkadot награждава потребителите за разкриване на измами

Polkadot обяви най-новата си инициатива, а именно, че ще възнаграждава с USDC членовете на общността си, разкрили измами, за да помогне на своята екосистема.

ноември 26, 2022 18:03 1 мин. четене