НАЧАЛО Други

Акциите няма да видят бичи пазар скоро, но ето кога може да се стигне дотам

октомври 24, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Акциите няма да видят бичи пазар скоро, но ето кога може да се стигне дотам

През последните седмици доходността на държавните облигации на Америка се превърна в ключов показател за настроенията на фондовите пазари.

След като тя достигна най-високите си нива от 16 години насам, S&P 500 постепенно се отказа от годишните си печалби.

Кийт Лърнър, един от главните инвестиционни директори в Truist, смята, че тази връзка едва ли ще се промени в близко бъдеще. В неотдавнашна изследователска бележка Лърнър изрази мнение, че за да може акциите да преживеят устойчиво рали, лихвените проценти вероятно ще трябва да се стабилизират.

Въпреки че прогнозирането на пик на доходността, предвид значителната й възходяща инерция, се оказа предизвикателство, най-добрата оценка на Лърнър е, че купувачите ще станат по-настойчиви, когато доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа се доближи до най-високите стойности, наблюдавани през 2006-2007 г., около 5.25%.

Според Лърнър границата от 5% вероятно има значителна психологическа тежест за много инвеститори, което може да ги накара да обмислят инвестиции с фиксирана доходност, когато доходността достигне това кръгло число, което не е наблюдавано от 16 години. Понастоящем доходността на тримесечните и двугодишните държавни ценни книжа надхвърля тази на десетгодишните, което ги прави по-привлекателни за инвеститорите.

Лърнър призна, че в момента може да няма значителен приток на купувачи за 10-годишните облигации, наблюдавайки по-голям интерес към късия край на кривата на доходността. Все пак той отбеляза, че за да се породи повишен интерес към дългия край, може да се наложи лихвените проценти да се повишат донякъде – процес, който може да отнеме време.

Когато преди 16 години доходността на 10-годишните облигации за последен път беше на това равнище, търговците на облигации се въздържаха от покупки, докато реалната доходност, коригирана спрямо инфлацията, не достигна връхната си точка от около 2.8%. Лърнър предположи, че това може да е сценарият, който инвеститорите очакват този път.

Макар че реалните лихвени проценти се повишиха успоредно с нарастващата доходност, а инфлацията до голяма степен отстъпи през последните няколко месеца, сегашният коригиран лихвен процент от около 2.5% остава под скорошния исторически връх. Както подчерта Лърнър, целта е с течение на времето да се изпревари инфлацията.

Лърнър не е сам в убеждението си, че ключът към стабилизиране на акциите се крие в намирането на по-стабилна основа на доходността. Стратегът на Charles Schwab Кати Джоунс повтори това мнение, като подчерта, че волатилността е повишена поради несигурността по отношение на траекторията на паричната политика.

Въпреки това, ако прогнозата на Лърнър за допълнително увеличение на 10-годишната доходност с 25 базисни пункта се окаже точна, може да се наложи инвеститорите да проявят търпение, докато чакат повишаването на доходността да проправи пътя към възходяща траектория на акциите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.