Home

БРИКС: Русия и Китай обсъждат как да разширят влиянието на алианса

12.01.2024 7:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия и Китай обсъждат как да разширят влиянието на алианса

В сряда китайският външен министър Ван И проведе телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров. Те обсъдиха засилването на международното влияние на БРИКС и разгледаха палестинско-израелския конфликт. 

Длъжностните лица обсъдиха и продължаващата война между Израел и Хамас, като изразиха ангажимента си да засилят комуникацията и сътрудничеството по западноазиатския конфликт, за да улеснят бързото прекратяване на огъня и доставянето на хуманитарна помощ.

В разговора беше подчертано, че Китай напълно подкрепя Русия, която тази година председателства БРИКС, в провеждането на успешна среща на върха на съюза. Двете страни обещаха да работят заедно за повишаване на международното влияние на БРИКС и за засилване на сътрудничеството в рамките на групата. 

Русия ще бъде домакин на срещата на върха на БРИКС в Казан през октомври, като акцентът ще бъде поставен върху “Укрепване на многостранността за справедливо глобално развитие и сигурност“.

БРИКС прие нови членове на 1 януари 2024 г., включително Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Уанг подчерта необходимостта от засилване на стратегическата комуникация между Китай и Русия, като се стреми да изгради повече консенсуси и да се ангажира със стратегическо сътрудничество като отговорни големи държави.

Уанг подчерта изключителния характер на китайско-руското партньорство за координация за нова ера под стратегическото ръководство на китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин през последната година. 

Лавров изрази готовността на Русия да си сътрудничи с Китай за постигане на съществени резултати в насърчаването на сътрудничеството в рамките на БРИКС.

Китайското министерство на външните работи съобщи, че Уанг ще предприеме пътуване в Африка, като от 13 до 18 януари ще посети Египет, Тунис, Того и Кот д’Ивоар. 

Това посещение бележи 34-тата поредна година, в която китайският външен министър избира Африка за първото си задгранично пътуване за годината. Освен това е планирано Ван да посети Бразилия и Ямайка от 18 до 22 януари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Стабилните монети помагат на латиноамериканците да се справят с инфлацията

Стабилните монети като USDT са се превърнали в основни финансови инструменти в Латинска Америка, подпомагайки гражданите да се справят с продължаващата икономическа нестабилност.

10.10.2024 16:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Собствеността на криптовалути расте сред инвеститорите на дребно в световен мащаб

Притежанието на криптовалути на дребно е нараснало значително от 2020 г. насам, според доклад на Съвета на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO).

10.10.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

ИЗВЪНРЕДНО: Инфлацията в САЩ спадна до 2.4% – как реагира Биткойн?

Току-що Бюрото за трудова статистика на САЩ публикува последните данни за инфлацията и нещата изглеждат добре за американската икономика.

10.10.2024 15:42 1мин. четене Kosta Gushterov

Китай стартира финансова инициатива за насърчаване на капиталовите пазари

Китайската народна банка (PBOC) стартира инициатива на стойност $70.6 милиарда за укрепване на капиталовите си пазари.

10.10.2024 15:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.