Home

Прогноза за цената на петрола за 2024 от изкуствен интелект

09.01.2024 15:20 3мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за цената на петрола за 2024 от изкуствен интелект

2023 година беше вълнуваща за световният пазар на петрол, а тогавашните събития подготвиха сцената за една също толкова наситена със събития 2024 година.

Основната стока, с нейните многостранни роли, обхващащи икономическата, социалната и геополитическата сфера, беше изправена пред множество изпитания, белязани от завладяващо взаимодействие на фактори, които държаха света на ръба.

Въпреки че общата траектория показа скромен спад от 3.41% през изминалата година, периода от моментен спад до рязък връх държеше анализаторите и пазарните играчи на тръни. Започвайки от $63.7 през май 2023 г., цените на петрола достигнаха зашеметяващите $94.7 до септември, само за да се изравнят на $72 към 9 януари.

Ключовите решения на петролните гиганти като ОПЕК и нейната разширена версия ОПЕК+ изиграха значителна роля при оформянето на пазарната динамика. С доброволните съкращения на производството през първото тримесечие потенциалът за възходяща спирала на цените се очертава да бъде голям. Въпреки това, противопоставяйки се на този ход, САЩ разкриха планове за увеличаване на производството, намеквайки за вероятен стабилизиращ ефект в началото на 2024 г. Като добави към сложността, излизането на Ангола от ОПЕК допълнително разклати контрола на организацията върху световните петролни пазари.

Предизвикателствата се простираха отвъд производството, навлизайки в сложната мрежа от транспорт и геополитическо напрежение. В края на 2023 г. станахме свидетели на нарастване на конфликтите в богатите на петрол територии – от сътресенията в Газа до сблъсъците на Западния бряг и престрелките по израелско-ливанските граници. Освен това непрекъснатите атаки срещу американските бази в Ирак и Сирия от множество фракции на „Остата на съпротивата“ и стратегическата блокада на Червено море от Йемен засилиха опасенията относно глобалния транспорт на петрол.

Придвижвайки се на север, продължаващият руско-украински конфликт, съчетан със санкциите срещу Русия, продължи да възпрепятства европейския достъп до рентабилен петрол. Едновременно с това Западното полукълбо се бори с ескалиращото напрежение, тъй като Венецуела заложи претенции към териториалните води на Гвиана, област, за която наскоро беше установено, че съдържа значителни запаси от петрол.

На фона на този бурен пейзаж експертите се обърнаха към изкуствения интелект за прозрения за бъдещето на цените на петрола. Консултациите с водещи AI платформи разкриха различни гледни точки.

Една перспектива, проектирана от ChatGPT, предполага прогноза за умерена стабилност, като се очаква цените на петрола да се движат между $71 и $80 до края на 2024 г. Фактори, включително съкращенията на производството на ОПЕК и увеличаването на производството в САЩ, допринасят за тази стабилизация, въпреки че платформата остава предпазлива, позовавайки се на геополитическо напрежение и потенциални пробиви в зелената енергия като предизвикателства.

В противоположна гледна точка Google Bard предвижда леко възходяща тенденция, като оценява цените на петрола да варират между $75 и $85 до края на 2024 г. Прогнозите за икономически растеж, стратегиите на ОПЕК и продължаващото геополитическо напрежение се считат за катализатори на тази тенденция, докато напредъкът в зелената енергия и непредвидените събития действат като противодействащи сили.

Освен това Bard подчертава потенциала за значително извънредно събитие – възраждане на COVID-19. Платформата предвижда, че този сценарий може да накара цените на петрола да скочат до $90 или да паднат рязко до $60, в зависимост от глобалното му въздействие и обхват.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Създателят на Chainlink прогнозира трилиони инвестиции в TradFi

Сергей Назаров, създателят на Chainlink (LINK), прогнозира, че традиционните финанси (TradFi) скоро ще инвестират трилиони долари в крипто сектора, фокусиран върху реални активи (RWA).

22.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Кой от кандидатите за президент на САЩ печели подкрепата на Уолстрийт?

Дарителите от Уолстрийт, Силициевата долина и Холивуд изиграха ключова роля в подпомагането на усилията на вицепрезидента Камала Харис за набиране на средства през август, което даде на демократите финансово предимство пред Доналд Тръмп на прага на финалната фаза на изборите.

22.09.2024 17:00 1мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: Какво може да спре Турция от присъединяване към съюза?

Турският външен министър Хакан Фидан заяви в сряда, че Анкара проучва алтернативни глобални съюзи, като все още се стреми към членство в ЕС.

22.09.2024 14:01 1мин. четене Kosta Gushterov

Про-крипто адвокат ще се изправи срещу Елизабет Уорън в ключов дебат за регулациите

Аԁвокатът на XRP Джон Дийтън, който си осигури номинацията на републиканците за сенаторското място в Масачузетс, ще се изправи срещу сенатора демократ Елизабет Уорън в дългоочакван дебат на 15 октомври 2024 г.

22.09.2024 13:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.