Home

БРИКС: Иран насърчава съюза да създаде обща валута

04.01.2024 17:14 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Иран насърчава съюза да създаде обща валута

Иран, който наскоро се присъедини към БРИКС, се застъпва за създаването на единна валута в рамките на алианса.

Предложението им има за цел да улесни трансграничните транзакции между страните членки и да намали доминиращата роля на щатския долар в глобалните транзакции. Махди Сафари, заместник-министър на външните работи на Иран, изрази ентусиазма на страната да започне обсъждане на обща валута на БРИКС при условие, че всички членове постигнат единодушно съгласие.

Докато Китай и Русия по-рано предприеха стъпки за намаляване на зависимостта от щатския долар, Иран се присъедини към защитата на дедоларизацията в рамките на БРИКС. Сафари подчерта потенциалната ефективност на консолидирана валута на БРИКС в търговията, като заяви:

Виждаме стойност в единна валута в рамките на БРИКС, която би могла значително да повлияе на използването на националните валути в търговския обмен.

Този ход съответства на намерението на Иран да преследва тази инициатива настойчиво, в очакване на консенсус сред мнозинството от държавите от БРИКС.

Мотивацията на Иран произтича от икономическите ограничения, наложени от санкциите на САЩ както на Иран, така и на Русия, което подтиква към взаимни усилия за намаляване на зависимостта от щатския долар. Това предложение бележи началната фаза на потенциално трансформираща промяна в рамките на съюза алианса.

Бъдещото развитие ще зависи от това как членовете на БРИКС ще възприемат и ще постигнат консенсус по отношение на предложението на Иран за обща валута. По същество концепцията за приемане на колективна валута сред десетте държави от БРИКС се обсъжда активно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

SWIFT ще започне тестове за дигитални активи през 2025 г.

Финансовите институции в Северна Америка, Европа и Азия се подготвят да участват в предстоящи тестове на дигитални активи, организирани от SWIFT.

04.10.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Нов документален филм предполагаемо ще разкрие самоличността на Сатоши Накамото

Предстоящ документален филм на HBO, режисиран от Кълън Хобак, ще изследва една от най-големите мистерии в дигиталния свят: самоличността на създателя на Биткойн, Сатоши Накамото.

04.10.2024 9:00 2мин. четене Alexander Stefanov

Aptos разширява дейността си в Япония с придобиването на нова платформа

От Aptos (APT) възнамеряват да се наложат на японския пазар, като придобият HashPalette, ключов играч в блокчейн сектора в страната.

04.10.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Grayscale стартира нов тръст, за да предостави експозиция към Aave

Aave е платформа за децентрализирано финансиране (DeFi), която дава възможност на потребителите да заемат и дават назаем криптовалути чрез смарт договори, като елиминира необходимостта от посредници.

03.10.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.