Home

Рецесия: Прогноза за американската икономика през 2024 г.

28.11.2023 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесия: Прогноза за американската икономика през 2024 г.

В последните си глобални прогнози от понеделник анализаторите на Deutsche Bank разкриха, че през първата половина на 2024 г. в САЩ може да настъпи лек икономически спад, като се позовават на тенденцията на отслабване на икономическите показатели.

Те очакват фаза на рецесия, предизвикана от забавените ефекти от повишаването на лихвените проценти, но все пак не предвиждат тя да бъде значително по-тежка. Прогнозите сочат потенциално нарастване на безработицата, която се очаква да достигне връхна точка от 4.6% през третото тримесечие, което е повишение спрямо регистрираното през октомври равнище от 3.9%.

В отговор на този икономически спад се предвижда Федералният резерв да започне намаляване на лихвените проценти, започвайки от юни, като според анализаторите през цялата следваща година намаленията ще възлязат общо на 175 базисни пункта.

Джим Рийд, ръководител на отдела за глобална икономика на Deutsche Bank, отбеляза, че паричната политика работи с непредсказуеми закъснения във времето и въздействието. Той вярва, че исторически погледнато, рецесия в САЩ на този етап би била преждевременна спрямо началото на цикъла на повишаване на лихвените проценти.

В доклада се твърди още, че само един от последните 13 цикъла на повишаване на лихвите от страна на Фед е довел до рецесия в рамките на 18 месеца, докато шест цикъла са довели до рецесия между 19 и 28 месеца. Като се има предвид, че са изминали 20 месеца от началото на първото повишение на Фед в рамките на този цикъл, Рийд подчерта:

Историята предполага, че най-големите рискове клонят към предстоящите две-три тримесечия, а не към последните няколко.”

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Главният изпълнителен директор на Solana критикува на администрацията на Байдън

Анатолий Яковенко, главен изпълнителен директор и съосновател на „Solana“, открито отправи критики към администрацията на Байдън, особено по отношение на неуспеха ѝ да насърчи създаването на работни места.

05.10.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Президентът на Америка коментира случващото се между Израел и Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран ще „плати висока цена“ за нападението от вторник, при което бяха изстреляни най-малко 180 балистични ракети, насочени към Израел.

04.10.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: 30 държави потвърдиха участието си на срещата през октомври

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков проведе в четвъртък брифинг във връзка с предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия този месец.

04.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Марк Кюбан разкритикува регулаторния подход на Генслер към криптовалутите

Милиардерът предприемач Марк Кюбан изрази загриженост относно регулаторния подход на председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер, твърдейки, че той би могъл да предотврати срива на FTX и Three Arrows Capital (3AC).

04.10.2024 20:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.