НАЧАЛО Биткойн

Може ли Аржентина да тръгне по стъпките на Ел Салвадор?

20.11.2023 11:13 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли Аржентина да тръгне по стъпките на Ел Салвадор?

Хавиер Милей спечели победата и бе избран за нов президент на Аржентина, изпреварвайки със значителна преднина съперника си Серхио Маса.

Милей събра над 55% от преброените гласове, което представлява приблизително 99% от общия брой. Този резултат от изборите бележи значителна промяна в политическия пейзаж на Аржентина, като подчертава категоричната опозиция на Милей срещу централната банка на страната.

Издигането на Милей до президентския пост е свързано с неговата открита критика на централната банка на Аржентина. Той яростно я упреква като инструмент, с който политиците експлоатират обществото чрез инфлационни данъци, наричайки я “измама“.

Според Милей централната банка пренебрегва интересите на хората, което допринася за икономическите предизвикателства пред страната.

Що се отнася до решенията, той открито подкрепя Биткойн като трансформираща сила. Бъдещият президент го вижда като начин за връщане на паричния контрол на неговия “първоначален създател” – частния сектор. Милей възприема децентрализирания характер на Биткойн като бягство от централизираната хватка на традиционните финансови институции, включително централната банка. Въпреки че не е предложил изрично Биткойн да стане законно платежно средство в Аржентина, той се застъпва за премахване на централната банка и изследва доларизацията, особено в отговор на тревожната 142% инфлация, регистрирана през октомври.

Прокарването на паралели между позицията на Милей за Биткойн и историческия ход на Ел Салвадор да го обяви за законно платежно средство подтиква към спекулации относно потенциалното приемане на Биткойн от Аржентина на национално ниво. Ел Салвадор привлече вниманието през 2021 г., като задължи предприятията да приемат флагманската криптовалута, стремейки се към финансово приобщаване и алтернатива на конвенционалните банкови системи.

Интересно е, че въпреки признаването на Биткойн за законно платежно средство от страна на Ел Салвадор, Аржентина изглежда приема криптовалутата с по-бързи темпове. Сътрудникът на Ark Invest по изследователската дейност Дейвид Пуел по-рано подчерта нарастващата динамика на приемане на Биткойн в икономики като Аржентина, Турция и Египет, където местните валути са изправени пред нестабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Настоящите пазарни условия може да са добри за копачите

Според анализаторите от изследователската фирма Bernstein текущото стабилно движение на цената на Биткойн не буди безпокойство, тъй като може да е от полза за миньорите, особено на фона на конкурентни битки за хашрейт.

14.05.2024 10:00 2 мин. четене

Биткойн на ръба на 15% корекция според топ анализатор

В неотдавнашна стратегическа сесия псевдонимният анализатор DonAlt, който точно прогнозира дъното на Биткойн през 2022 г., изрази опасения за потенциална корекция от над 15% за BTC.

14.05.2024 8:00 1 мин. четене

Ел Салвадор разкри новата си Биткойн инициатива

Като значима стъпка към прозрачност Националната служба за Биткойн на Ел Салвадор (ONBTC) обяви старта на своето специално мемпул пространство.

14.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ако Биткойн падне под $60,000 това може да предизвика масови разпродажби

Неотдавнашната стагнация на цената на Биткойн, която се движи около границата от $60,000, накара някои търговци да се страхуват от потенциални движения надолу.

13.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.