Home

Пазарът на облигации в САЩ се срива – ето каква е причината

29.10.2023 11:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на облигации в САЩ се срива – ето каква е причината

Неотдавнашните сътресения на пазара на американски държавни облигации отново насочиха вниманието към нарастващия държавен дълг.

Бързото нарастване на американската задлъжнялост е причина за безпокойство сред инвеститорите през 2023 г. През юни имаше близък до потенциален дефолт случай, който за малко да бъде избегнат благодарение на единадесетчасовата сделка, сключена с посредничеството на президента Джо Байдън и тогавашния председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти за повишаване на лимита на федералните заеми.

Видни фигури от Уолстрийт сега предполагат, че “облигационните пазители“, които се освобождават от активи с фиксирана доходност в знак на протест срещу това, което възприемат като неразумни политически решения, може да са изиграли роля за срива на пазара на държавни ценни книжа, довел до достигане на най-високата доходност от 16 години насам.

Ето четири примера, които показват защо колосалното дългово бреме на САЩ предизвиква опасения и как то се отразява на финансовите пазари:

  • Нарастващият дълг на САЩ:

От края на Втората световна война насам правителството непрекъснато взема заеми, за да финансира различните си програми. Историческите данни на Министерството на финансите разкриват, че държавният дълг е нараснал от по-малко от $300 милиарда през юни 1946 г. до зашеметяващите $33 трилиона през септември 2023 г.

Това означава, че дългът на САЩ вече надхвърля общата икономика на Китай, Япония, Германия, Индия и Обединеното кралство.

  • Съотношението на дълга към БВП надхвърля 100 %:

От 2000 г. насам съотношението на дефицита към общия размер на икономиката на САЩ, измерено чрез съотношението на дълга към БВП, непрекъснато се увеличава. През 2019 г. то за първи път надхвърли 100%, което означава потенциална загриженост за общия икономически растеж. Тази ситуация може да наложи повишаване на данъците, да предизвика по-нататъшни разпродажби на облигации и да доведе до повишаване на лихвените проценти.

  • Ролята на “облигационните пазители“:

Продължава дебатът относно значението на тези събития. Докато някои смятат, че САЩ могат да продължат да трупат дълг без сериозни последици, последните събития показват промяна в доверието. Пазарът на държавните облигации преживя значителен срив, довел до повишаване на доходността на дългосрочните облигации до нива, невиждани от 2007 г. насам.

Някои твърдят, че това пазарно сътресение е отчасти задвижвано от облигационни бдители – търговци, които се застъпват за реформа на Конгреса в практиките на заемане на средства.

Известни личности в областта на финансите, като ветерана анализатор Ед Ярдени и съоснователя на PIMCO Бил Грос, изразиха подкрепа за тази хипотеза, подчертавайки потенциалните последици, ако подобни проблеми, свързани с дълга, продължат да съществуват на пазара. Тъй като се очаква дефицитът да продължи да нараства с трилиони годишно, опасенията на инвеститорите на Уолстрийт едва ли скоро ще намалеят.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Създателят на Chainlink прогнозира трилиони инвестиции в TradFi

Сергей Назаров, създателят на Chainlink (LINK), прогнозира, че традиционните финанси (TradFi) скоро ще инвестират трилиони долари в крипто сектора, фокусиран върху реални активи (RWA).

22.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Кой от кандидатите за президент на САЩ печели подкрепата на Уолстрийт?

Дарителите от Уолстрийт, Силициевата долина и Холивуд изиграха ключова роля в подпомагането на усилията на вицепрезидента Камала Харис за набиране на средства през август, което даде на демократите финансово предимство пред Доналд Тръмп на прага на финалната фаза на изборите.

22.09.2024 17:00 1мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: Какво може да спре Турция от присъединяване към съюза?

Турският външен министър Хакан Фидан заяви в сряда, че Анкара проучва алтернативни глобални съюзи, като все още се стреми към членство в ЕС.

22.09.2024 14:01 1мин. четене Kosta Gushterov

Про-крипто адвокат ще се изправи срещу Елизабет Уорън в ключов дебат за регулациите

Аԁвокатът на XRP Джон Дийтън, който си осигури номинацията на републиканците за сенаторското място в Масачузетс, ще се изправи срещу сенатора демократ Елизабет Уорън в дългоочакван дебат на 15 октомври 2024 г.

22.09.2024 13:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Един отговор на “Пазарът на облигации в САЩ се срива – ето каква е причината”
  1. Владо,

    САЩ са сред малкото държави с дефицит, надвишаващ БВП

    Това е абсолютна глупост. Дефицита е 3,8% от БВП. Няма как дефицит да надвишава БВП, тъй като държавните разходи (бюджета) е единия от елементите, които формират БВП, т.е. той е някакъв процент от БВП. А дефицита е процент от бюджета. Няма как нещо да е част от второ нещо, а второто нещо да е част от трето и в същото време първото да надвишава третото.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.