НАЧАЛО Други

Пазарът на облигации в САЩ се срива – ето каква е причината

октомври 29, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на облигации в САЩ се срива – ето каква е причината

Неотдавнашните сътресения на пазара на американски държавни облигации отново насочиха вниманието към нарастващия държавен дълг.

Бързото нарастване на американската задлъжнялост е причина за безпокойство сред инвеститорите през 2023 г. През юни имаше близък до потенциален дефолт случай, който за малко да бъде избегнат благодарение на единадесетчасовата сделка, сключена с посредничеството на президента Джо Байдън и тогавашния председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти за повишаване на лимита на федералните заеми.

Видни фигури от Уолстрийт сега предполагат, че “облигационните пазители“, които се освобождават от активи с фиксирана доходност в знак на протест срещу това, което възприемат като неразумни политически решения, може да са изиграли роля за срива на пазара на държавни ценни книжа, довел до достигане на най-високата доходност от 16 години насам.

Ето четири примера, които показват защо колосалното дългово бреме на САЩ предизвиква опасения и как то се отразява на финансовите пазари:

  • Нарастващият дълг на САЩ:

От края на Втората световна война насам правителството непрекъснато взема заеми, за да финансира различните си програми. Историческите данни на Министерството на финансите разкриват, че държавният дълг е нараснал от по-малко от $300 милиарда през юни 1946 г. до зашеметяващите $33 трилиона през септември 2023 г.

Това означава, че дългът на САЩ вече надхвърля общата икономика на Китай, Япония, Германия, Индия и Обединеното кралство.

  • Съотношението на дълга към БВП надхвърля 100 %:

От 2000 г. насам съотношението на дефицита към общия размер на икономиката на САЩ, измерено чрез съотношението на дълга към БВП, непрекъснато се увеличава. През 2019 г. то за първи път надхвърли 100%, което означава потенциална загриженост за общия икономически растеж. Тази ситуация може да наложи повишаване на данъците, да предизвика по-нататъшни разпродажби на облигации и да доведе до повишаване на лихвените проценти.

  • Ролята на “облигационните пазители“:

Продължава дебатът относно значението на тези събития. Докато някои смятат, че САЩ могат да продължат да трупат дълг без сериозни последици, последните събития показват промяна в доверието. Пазарът на държавните облигации преживя значителен срив, довел до повишаване на доходността на дългосрочните облигации до нива, невиждани от 2007 г. насам.

Някои твърдят, че това пазарно сътресение е отчасти задвижвано от облигационни бдители – търговци, които се застъпват за реформа на Конгреса в практиките на заемане на средства.

Известни личности в областта на финансите, като ветерана анализатор Ед Ярдени и съоснователя на PIMCO Бил Грос, изразиха подкрепа за тази хипотеза, подчертавайки потенциалните последици, ако подобни проблеми, свързани с дълга, продължат да съществуват на пазара. Тъй като се очаква дефицитът да продължи да нараства с трилиони годишно, опасенията на инвеститорите на Уолстрийт едва ли скоро ще намалеят.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Пазарът на облигации в САЩ се срива – ето каква е причината”
  1. Владо,

    САЩ са сред малкото държави с дефицит, надвишаващ БВП

    Това е абсолютна глупост. Дефицита е 3,8% от БВП. Няма как дефицит да надвишава БВП, тъй като държавните разходи (бюджета) е единия от елементите, които формират БВП, т.е. той е някакъв процент от БВП. А дефицита е процент от бюджета. Няма как нещо да е част от второ нещо, а второто нещо да е част от трето и в същото време първото да надвишава третото.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.