Home

Войната в Близкият изток: Сериозна заплаха за световната икономика

25.10.2023 11:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Близкият изток: Сериозна заплаха за световната икономика

Войната между Израел и Хамас, обсъдена на известен инвестиционен форум в Саудитска Арабия, има значителни последици за световната икономика.

На 7 октомври около 2,500 бойци на Хамас започнаха нападение срещу Израел от ивицата Газа, придружено от ракетна стрелба, което доведе до трагични жертви, повечето от които бяха цивилни граждани. В отговор Израел започна операция “Железни мечове”, за да се противопостави на заплахата от Хамас.

Съобщените данни за жертвите от Ивицата Газа се посочват от управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването, което твърди, че над 5,700 палестинци, предимно цивилни, са загинали в резултат на израелските въздушни удари. Тези цифри обаче се оспорват и може да включват бойци на Хамас и цивилни граждани, убити от погрешно изстреляни ракети.

Президентът на Световната банка Аджай Банга подчерта тежкото въздействие на конфликта върху икономическото развитие, като изтъкна критичния момент. Продължаващата война повишава риска от привличане и на други държави, особено на Ливан, където подкрепяната от Иран групировка “Хизбула” участва в редовни сблъсъци с израелските сили.

Ръководители на големи финансови институции, сред които главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк и главният изпълнителен директор на Citi Джейн Фрейзър, изразиха загриженост относно потенциалните последици от продължителното насилие, като предвидиха увеличаване на глобалния тероризъм, несигурността и икономическите спадове.

Този злополучен конфликт противоречи на визията на Саудитска Арабия за стабилен и проспериращ Близък изток, за което свидетелстват неотдавнашните ѝ стъпки към нормализиране на отношенията с Иран и започването на преговори с Израел преди началото на военните действия. Войната представлява сериозно предизвикателство за програмата за реформи “Визия 2030”, която има за цел да отклони саудитската икономика от зависимостта от петрола.

Ситуацията подчертава значението на стабилната регионална среда за вътрешната трансформация и икономическите начинания на Саудитска Арабия. Въпреки сътресенията саудитските официални лица остават ангажирани с плановете си за икономически реформи, като се стремят към растеж и производителност дори в условията на нарастващи лихвени проценти.

Ясир ал-Румаян, управител на саудитския публичен инвестиционен фонд, призна предизвикателствата, породени от високите лихвени проценти, но изрази оптимизъм относно потенциала за растеж и производителност в такава среда.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Регулаторен натиск върху Binance на фона на спадащите обеми на търговия

През септември 2024 г. Binance регистрира значителен спад в обемите на търговия, отбелязвайки най-ниската си точка от края на 2023 г. насам.

04.10.2024 11:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Robinhood подобрява крипто преводите и очаква одобрението за MiCA лиценз

Robinhood напредва с експанзията си на европейския пазар, давайки възможност за преводи на криптовалути в и извън приложението си, което е значителен напредък в предлаганите услуги.

04.10.2024 11:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Animoca Brands обяви ново Web3 партньорство

Подразделението Motorverse на Animoca Brands обяви партньорство, за да пренесат емблематични автомобили в дигиталния свят с нова състезателна Web3 игра.

04.10.2024 10:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

SWIFT ще започне тестове за дигитални активи през 2025 г.

Финансовите институции в Северна Америка, Европа и Азия се подготвят да участват в предстоящи тестове на дигитални активи, организирани от SWIFT.

04.10.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.