Home

Криптовалути за над $100 милиона финансират терористичните актове срещу Израел

12.10.2023 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалути за над $100 милиона финансират терористичните актове срещу Израел

Три групи, които се застъпват за Палестина - включително Хамас, организацията, отговорна за неотдавнашните нападения, довели до смъртта на повече от 250 души в Израел - финансират дейността си с криптовалута.

Между август 2021 г. и юни 2023 г. Хамас, Палестинският ислямски джихад (PIJ) и тяхната ливанска асоциирана организация Хизбула са натрупали общо над $134 милиона в криптовалута, според заповедите за конфискация на израелското правителство и докладите за блокчейн анализ, подробно описани от The Wall Street Journal.

Хамас е получила приблизително $41 милиона в дигитална валута през този почти двугодишен период. PIJ, чиито членове от Газа обединиха сили с Хамас в неотдавнашните военни действия срещу Израел, получи около $93 милиона в криптовалута между август 2021 г. и юни тази година.

През юни крипто средствата, за които се твърди, че принадлежат на Хизбула, дългогодишен противник на Израел, базиран в Ливан, бяха иззети от крипто борсата Binance. Конкретният размер на дигиталната валута, държана от групата, обаче остава неразкрит.

Говорител на Binance информира, че базираната в Сингапур компания работи неуморно, за да попречи на терористичните групи да получат достъп до криптовалута.

Остава неясно дали тези средства са били използвани за подпомагане на неотдавнашните въздушни удари и нахлувания на Хамас, които доведоха до значителни щети на израелски градове и оставиха цивилни граждани в уязвимо положение.

Лицата, които проучват методите на финансиране на Хамас, потвърдиха пред The Journal, че криптовалутата продължава да бъде основен ресурс за групировката, подпомагайки генерирането на средства, включително средства от Газа и Египет.

Съединените щати твърдят, че Хамас, която управлява Газа, получава значителна подкрепа от Иран, като годишният принос на Техеран се оценява на около $100 милиона. Военното крило на Хамас, Бригадите Изз ад-Дин ал-Касам, е насърчило поддръжниците си чрез канала си в Telegram да внасят Биткойн още през 2019 г., които впоследствие са били прехвърлени по сметките на организацията чрез Binance, според The Journal.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Биткойн: ФБР залови извършителите на обир на стойност $250 милиона

ФБР е задържало две лица, свързани с мащабен обир на Биткойн, при който жертва е загубила около $250 милиона в дигиталната валута.

23.09.2024 10:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Мъж от Ню Йорк е глобен с $36 милиона за измама на крипто инвеститори

Федерален съдия постанови мъж от Ню Йорк да плати $36 милиона, след като се твърди, че е измамил инвеститори, обещавайки нереалистична възвръщаемост, докато е използвал парите им, за да финансира луксозния си начин на живот.

23.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

BingX загуби $52 милиона при пробив в горещ портфейл

Крипто борсата BingX потвърди информацията за загуба на активи, след като откри необичайни тегления от един от горещите си портфейли на 20 септември.

20.09.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Крипто борса разследва потенциално нарушение на сигурността

BingX, крипто борса, предупреди потребителите за възможен пробив в сигурността на своя горещ портфейл, което доведе до активиране на аварийни протоколи.

20.09.2024 18:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.