НАЧАЛО Крипто Крими

Криптовалути за над $100 милиона финансират терористичните актове срещу Израел

октомври 12, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалути за над $100 милиона финансират терористичните актове срещу Израел

Три групи, които се застъпват за Палестина - включително Хамас, организацията, отговорна за неотдавнашните нападения, довели до смъртта на повече от 250 души в Израел - финансират дейността си с криптовалута.

Между август 2021 г. и юни 2023 г. Хамас, Палестинският ислямски джихад (PIJ) и тяхната ливанска асоциирана организация Хизбула са натрупали общо над $134 милиона в криптовалута, според заповедите за конфискация на израелското правителство и докладите за блокчейн анализ, подробно описани от The Wall Street Journal.

Хамас е получила приблизително $41 милиона в дигитална валута през този почти двугодишен период. PIJ, чиито членове от Газа обединиха сили с Хамас в неотдавнашните военни действия срещу Израел, получи около $93 милиона в криптовалута между август 2021 г. и юни тази година.

През юни крипто средствата, за които се твърди, че принадлежат на Хизбула, дългогодишен противник на Израел, базиран в Ливан, бяха иззети от крипто борсата Binance. Конкретният размер на дигиталната валута, държана от групата, обаче остава неразкрит.

Говорител на Binance информира, че базираната в Сингапур компания работи неуморно, за да попречи на терористичните групи да получат достъп до криптовалута.

Остава неясно дали тези средства са били използвани за подпомагане на неотдавнашните въздушни удари и нахлувания на Хамас, които доведоха до значителни щети на израелски градове и оставиха цивилни граждани в уязвимо положение.

Лицата, които проучват методите на финансиране на Хамас, потвърдиха пред The Journal, че криптовалутата продължава да бъде основен ресурс за групировката, подпомагайки генерирането на средства, включително средства от Газа и Египет.

Съединените щати твърдят, че Хамас, която управлява Газа, получава значителна подкрепа от Иран, като годишният принос на Техеран се оценява на около $100 милиона. Военното крило на Хамас, Бригадите Изз ад-Дин ал-Касам, е насърчило поддръжниците си чрез канала си в Telegram да внасят Биткойн още през 2019 г., които впоследствие са били прехвърлени по сметките на организацията чрез Binance, според The Journal.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на Държавната служба за специални комуникации на Украйна (SSSCIP) $1.5 милиона в криптовалути – по-специално Tether (USDT), TRON (TRX) и Биткойн (BTC).

декември 3, 2023 14:00 2 мин. четене

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

DeFi протокол стана жертва на хак – загубите възлизат на $47

Протоколът за децентрализиран обмен KyberSwap наскоро се сблъска с експлойт, който доведе до значителна загуба от приблизително $47 милиона, както сочат данните, записани в блокчейна.

ноември 24, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.