Home

Може ли новата платежна система на БРИКС да интегрира Биткойн?

05.10.2023 7:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли новата платежна система на БРИКС да интегрира Биткойн?

Икономическият съюз БРИКС наскоро проучи възможността за създаване на алтернатива на западната платежна система SWIFT, известна като "BRICS Pay".

Възниква един интригуващ въпрос: може ли Биткойн да играе роля в тази инициатива? Тъй като щатският долар набира сила в сравнение с валутите на страните от БРИКС, Биткойн демонстрира впечатляващи резултати. Може ли този дигитален актив да послужи като основа за нова глобална платежна рамка?

Икономическата коалиция изрази интерес към инициирането на интегрирането на дигитални активи в плащанията на БРИКС, което представлява значителен технологичен напредък в рамките на разрастващия се финансов пейзаж. Това развитие би могло потенциално да оспори господството на SWIFT и влиянието на щатския долар.

След разширяването си до шест държави блокът БРИКС обмисля създаването на своя собствена платежна система, която да предложи алтернатива на SWIFT, която да бъде приета колективно. Въпреки това, като се има предвид превъзходството на щатския долар над валутите на страните от БРИКС, може би ще бъде разумно те да проучат възможности извън традиционните фиатни валути.

Интегрирането на Биткойн в развиващата се платежна система на БРИКС може да бъде от полза. Тази идея произтича от признаването от страна на блока на потенциалните ползи от интегрирането на дигитални активи, което е в съответствие с глобалната промяна към иновации в областта на дигиталните активи.

При положение че държавите активно обсъждат дигиталните валути на централните банки (CBDC), БРИКС би могъл да се възползва от подобни технологични постижения. Неотдавнашен доклад сочи, че през последното десетилетие щатският долар се е обезценил с 99.5% спрямо Биткойн.

Макар че щатският долар може да се представя по-добре от различни други активи, той е изправен пред значителна конкуренция от страна на водещия дигитален актив на пазара.

За БРИКС включването на актив, базиран на блокчейн, от подобен калибър може да представлява забележителен напредък.

Освен това този подход решава предизвикателството да се намери алтернативна валута за икономическия съюз. Светът очакваше появата на алтернатива, подкрепена със злато, за БРИКС, но напредъкът в тази посока изглежда е в застой. Сега разработването на дигитален актив, потенциално свързан със златото, може да предложи жизнеспособна алтернатива както за валута, така и за платежна система.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Ето докъде може да падне цената при по-нататъшна ескалация на конфликта с Иран

Въпреки ескалацията на геополитическото напрежение в Близкия изток анализаторите на QCP Capital твърдят, че пазарните нагласи остават като цяло положителни.

02.10.2024 20:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Прогноза за Биткойн през октомври от познат крипто анализатор

В исторически план октомври е силен месец за Биткойн (BTC) и сектора на криптовалутите като цяло.

02.10.2024 19:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Един от създателите на Dogecoin обсъди крипто инвестициите си

Били Маркъс, известен като “Shibetoshi Nakamoto”, един от създателите на Dogecoin (DOGE), наскоро обсъди притежаваните от него криптовалути.

02.10.2024 19:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Банката на Русия ще следи всички международни крипто транзакции в страната

Банката на Русия планира да следи всички трансгранични транзакции с криптовалути през следващите шест месеца, включвайки 19 големи банки като Citibank, MTS Bank и Raiffeisenbank.

02.10.2024 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Един отговор на “Може ли новата платежна система на БРИКС да интегрира Биткойн?”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.