НАЧАЛО Биткойн

Може ли новата платежна система на БРИКС да интегрира Биткойн?

октомври 5, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли новата платежна система на БРИКС да интегрира Биткойн?

Икономическият съюз БРИКС наскоро проучи възможността за създаване на алтернатива на западната платежна система SWIFT, известна като "BRICS Pay".

Възниква един интригуващ въпрос: може ли Биткойн да играе роля в тази инициатива? Тъй като щатският долар набира сила в сравнение с валутите на страните от БРИКС, Биткойн демонстрира впечатляващи резултати. Може ли този дигитален актив да послужи като основа за нова глобална платежна рамка?

Икономическата коалиция изрази интерес към инициирането на интегрирането на дигитални активи в плащанията на БРИКС, което представлява значителен технологичен напредък в рамките на разрастващия се финансов пейзаж. Това развитие би могло потенциално да оспори господството на SWIFT и влиянието на щатския долар.

След разширяването си до шест държави блокът БРИКС обмисля създаването на своя собствена платежна система, която да предложи алтернатива на SWIFT, която да бъде приета колективно. Въпреки това, като се има предвид превъзходството на щатския долар над валутите на страните от БРИКС, може би ще бъде разумно те да проучат възможности извън традиционните фиатни валути.

Интегрирането на Биткойн в развиващата се платежна система на БРИКС може да бъде от полза. Тази идея произтича от признаването от страна на блока на потенциалните ползи от интегрирането на дигитални активи, което е в съответствие с глобалната промяна към иновации в областта на дигиталните активи.

При положение че държавите активно обсъждат дигиталните валути на централните банки (CBDC), БРИКС би могъл да се възползва от подобни технологични постижения. Неотдавнашен доклад сочи, че през последното десетилетие щатският долар се е обезценил с 99.5% спрямо Биткойн.

Макар че щатският долар може да се представя по-добре от различни други активи, той е изправен пред значителна конкуренция от страна на водещия дигитален актив на пазара.

За БРИКС включването на актив, базиран на блокчейн, от подобен калибър може да представлява забележителен напредък.

Освен това този подход решава предизвикателството да се намери алтернативна валута за икономическия съюз. Светът очакваше появата на алтернатива, подкрепена със злато, за БРИКС, но напредъкът в тази посока изглежда е в застой. Сега разработването на дигитален актив, потенциално свързан със златото, може да предложи жизнеспособна алтернатива както за валута, така и за платежна система.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Започва ли война сред общността на Биткойн?

Неотдавнашно разкритие на разработчик на Bitcoin Core предизвика вълнение в общността на Биткойн (BTC), намеквайки за потенциален вътрешен конфликт.

декември 7, 2023 21:00 2 мин. четене

Крипто търговията на Robinhood е достъпна вече и в Европа

В четвъртък Robinhood Markets направи важна стъпка, като стартира услуги за търговия с криптовалути за клиенти в Европейския съюз, навлизайки на пазар, белязан от по-ясни регулаторни насоки, особено в момент, когато крипто компаниите са подложени на интензивен контрол в САЩ.

декември 7, 2023 17:30 1 мин. четене

Европа променя мнението си за Биткойн? Нов документ описва потенциала на криптовалутата

Неотдавнашна публикация на Европейската централна банка (ЕЦБ) предизвика разговори в криптовалутната общност, предлагайки нова перспектива за влиянието на Биткойн върху световната икономика, особено в регионите с висока инфлация.

декември 7, 2023 15:00 3 мин. четене

Ето кога Биткойн може да достигне своя връх според пазарен експерт

Пазарният пейзаж, наблюдаван от опитния крипто аналитик Бенджамин Коуен, разкри интригуващи сигнали, които биха могли да повлияят на траекторията на Биткойн (BTC).

декември 7, 2023 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Може ли новата платежна система на БРИКС да интегрира Биткойн?”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.