Home

Уязвимости на оракулски мрежи са довели до загубата на близо $1 милиард

03.10.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Уязвимости на оракулски мрежи са довели до загубата на близо $1 милиард

В нов доклад на Binance Research се твърди, че през последните три години експлойти, свързани с оракулски мрежи, са причинили загуби за близо милиард долара.

Оракулите свързват блокчейн с външни данни, което позволява на смарт договорите да изпълняват задачи въз основа на реални събития или условия. Протоколите за децентрализирани финанси (DeFi) използват оракули, за да получат пазарната цена на активите, която може да определи дали дадена платформа трябва да улесни определена транзакция.

Според Binance Research обаче данните от реалния свят в различните източници се различават, което поражда опасения за надеждността и прави системите, разчитащи на оракули, уязвими към манипулации.

Злонамерени участници могат да се възползват от тази слабост, за да изкривят данните за цените и бързо да източат средствата на платформата. Сред известните случаи на такива експлойти са миналогодишният пробив в Mango Markets и по-скорошната атака срещу EraLend през юли тази година.

В доклада се твърди още, че от 2020 г. насам са експлоатирани около $892 милиона поради манипулации, свързани с оракули.

Според доклада общата стойност на хакнатите при експлойти, свързани с оракули, е скочила от $65 милиона през 2020 г. до $399.1 милиона през 2021 г. Размерът на загубите достига своя връх от $403.2 милиона през 2022 г., преди да спадне до $25.4 милиона през 2023 г.

От Binance Research твърдят също, че два фактора обуславят спада на свързаните с оракули експлойти през тази година:

“Сумата на загубите, дължащи се на експлойти, свързани с оракули, е намаляла значително през 2023 г., което вероятно се дължи на комбинацията от повишен фокус върху сигурността и широк спад в общата заключена стойност на (TVL) DeFi сектора.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Биткойн: ФБР залови извършителите на обир на стойност $250 милиона

ФБР е задържало две лица, свързани с мащабен обир на Биткойн, при който жертва е загубила около $250 милиона в дигиталната валута.

23.09.2024 10:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Мъж от Ню Йорк е глобен с $36 милиона за измама на крипто инвеститори

Федерален съдия постанови мъж от Ню Йорк да плати $36 милиона, след като се твърди, че е измамил инвеститори, обещавайки нереалистична възвръщаемост, докато е използвал парите им, за да финансира луксозния си начин на живот.

23.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

BingX загуби $52 милиона при пробив в горещ портфейл

Крипто борсата BingX потвърди информацията за загуба на активи, след като откри необичайни тегления от един от горещите си портфейли на 20 септември.

20.09.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Крипто борса разследва потенциално нарушение на сигурността

BingX, крипто борса, предупреди потребителите за възможен пробив в сигурността на своя горещ портфейл, което доведе до активиране на аварийни протоколи.

20.09.2024 18:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.