Home

Саудитска Арабия търси да разшири влиянието си в световния петролен сектор

27.09.2023 11:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия търси да разшири влиянието си в световния петролен сектор

Неотдавнашният член на БРИКС, Саудитска Арабия, активно се стреми да придобие международни петролни и газови активи в Европа, Южна Америка и Африка.

Aramco, Националната петролна компания на Саудитска Арабия, постепенно разширява влиянието си в световния петролен сектор извън границите на кралството. Тази инициатива, която започна в по-малък мащаб през 2020 г., сега е готова за значителни придобивания.

През 2020 г. престолонаследникът принц Мохамед бин Салман свърза суверенния фонд на Саудитска Арабия, “Публичния инвестиционен фонд” (PIF), с Aramco. В резултат на това сега както вътрешни, така и външни източници на финансиране допринасят за оперативния паричен поток на Aramco и за начинанията за придобиване.

Най-важната световна петролна компания активно обмисля придобиването на активи в Европа, Африка и Латинска Америка, както съобщават от Oil Price. Тази потенциална експанзия в петролния сектор може допълнително да засили пазарното влияние на алианса БРИКС. Понастоящем БРИКС владее 42% от световните пазари на петрол и контролира 35% от производството на природен газ.

Интересът на Саудитска Арабия към придобиване на допълнителни активи в Европа би укрепил позициите на блока БРИКС. Този стратегически ход би могъл да окаже натиск върху развитите държави, като потенциално позволи на БРИКС да утвърди влиянието си върху търговските правила в сектора на нефта и природния газ.

Коалицията БРИКС активно се стреми към доминираща роля на световната финансова арена, особено по отношение на добива на нефт и газ. Наскоро Саудитска Арабия заяви готовността си да приема местни валути за търговия с петрол, наред с щатския долар. Ако развиващите се страни се насочат към използване на собствени валути за сделки с петрол, това може да доведе до намаляване на търсенето на щатския долар на международните пазари.

Като се има предвид, че повечето членове на БРИКС понастоящем изнасят петрол за западните държави, следващото десетилетие може да доведе до значителни промени. Тази промяна в глобалната финансова доминация може да доведе до преориентиране от Запада към Изтока и да възвести нов световен ред.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ripple Labs получи важен оперативен лиценз в Дубай

Американската компания за блокчейн разплащания Ripple Labs Inc. демонстрира значителен напредък в глобалната си експанзия, след като получи важен оперативен лиценз в Дубай.

02.10.2024 9:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Как Биткойн може да бъде стимулиран от отслабващия долар?

Според доклад на 10x Research последните промени в световните макроикономически условия показват, че спадът на нивата, с които расте световната икономика, може би е към своя край.

02.10.2024 8:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Биткойн се срина до почти $60,000 след като Иран нападна Израел

Във вторник Иран обстреля Израел с ракети в отговор на неотдавнашното убийство на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала. Нападението беше извършено, след като САЩ предупредиха, че напрежението в региона вероятно ще ескалира.

02.10.2024 8:00 2мин. четене Alexander Stefanov

Богатството на Зукърбърг се увеличи до $201 милиарда – eто защо

Марк Зукърбърг, технологичният визионер, който стои зад Meta, сега е четвъртият най-богат човек в света със състояние от $201 милиарда.

01.10.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.