Home

Ще издържи ли САЩ на икономическите заплахи?

25.09.2023 13:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще издържи ли САЩ на икономическите заплахи?

Икономиката на САЩ се сблъска с предизвикателства през тази година и сега е изправена пред съвкупност от потенциални опасности, които могат да доведат до по-голяма несигурност.

Сред тях са възможността за по-широка стачка на автомобилните работници, продължително спиране на работата на правителството, възобновяване на плащанията по студентските заеми и повишаване на цените на петрола. Поотделно всеки от тях може да няма значително въздействие, но в съвкупност те биха могли да представляват по-голяма заплаха, особено при положение че икономиката вече се охлажда поради повишените лихвени проценти.

Грегъри Дако, главен икономист в EY-Parthenon прогнозира рязко забавяне на икономическия растеж до 0.6% на годишна база през четвъртото тримесечие, което е по-малко от очакваното нарастване с 3.5% през текущото тримесечие. Икономистите на Goldman Sachs очакват растежът да се забави до 1.3% през следващото тримесечие в сравнение с 3.1% през третото.

Въпреки стъпката на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти с цел борба с инфлацията и забавяне на растежа, стабилните потребителски разходи и исторически ниската безработица насърчават икономическата активност в САЩ през 2023 г. За разлика от тях растежът в Европа и Китай чувствително се забави.

Една от потенциалните икономически заплахи е по-мащабна и продължителна стачка на Обединените автомобилни работници срещу трите детройтски автомобилни производителя. Очаква се тази стачка, започнала на 15 септември с близо 13,000 работници, да има скромно първоначално въздействие. Ако обаче се разшири, тя може да възпрепятства производството на автомобили и да доведе до повишаване на цените им. Според Goldman Sachs по-широкообхватно спиране на работата може да доведе до намаляване на икономическия растеж с 0.05 до 0.1 процентни пункта седмично.

Освен това на хоризонта може да се появи спиране на работата на правителството, ако Конгресът не успее да постигне споразумение за финансиране до края на септември. Това може да доведе до освобождаване от работа на държавните служители, които не са от първостепенно значение, което може да засегне до 800,000 души в цялата страна. Подобен сценарий вероятно ще доведе до намаляване на разходите по време на спирането на работата.

Възобновяването на плащанията по федералните студентски заеми на 1 октомври е друго потенциално предизвикателство. Това може да отклони около $100 милиарда от джобовете на американците през следващата година, според оценка на икономиста от Wells Fargo Тим Куинлан. Това възобновяване бележи първия път, когато много кредитополучатели ще извършат плащания от март 2020 г., когато Министерството на образованието ги спря, за да облекчи финансовото въздействие на Ковид-19.

И накрая, по-високите цени на петрола, при които цената на суровия петрол тип Брент е над $90 за барел, в сравнение с малко над $70 това лято, оказват допълнителен натиск. По данни на Министерството на труда цените на бензина скочиха с 10.6% през август, което е най-голямото едномесечно увеличение от юни 2022 г. насам. Тези повишени енергийни разходи, заедно с плащанията по студентски заеми, могат да повлияят на бюджетите на американците за дискреционни разходи.

В заключение, съчетаването на тези фактори – автомобилни стачки, потенциална възможност за спиране на работата на правителството, възобновяване на плащанията по студентски заеми, повишаване на цените на петрола и постоянна инфлация – създава съвкупност от рискове, които биха могли да повлияят на икономиката, както отбеляза председателят на Фед Джером Пауъл.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Cardano ще се срещне с президента на Аржентина

Чарлз Хоскинсън, основател на Cardano, ще се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей през октомври, за да обсъди ролята на блокчейн в оформянето на бъдещите икономики.

19.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Ще има ли други понижения на лихвите от страна на Фед?

На 18 септември Федералният резерв на САЩ направи забележителен ход, намалявайки лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което постави началото на нов цикъл на облекчаване.

19.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилността на цената на Биткойн е от решаващо значение за миньорите

Биткойн миньорите може да отчетат GAAP нетна печалба през това тримесечие, ако цената на Биткойн остане над $62,000 до края на месеца.

19.09.2024 19:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance отчита 40% ръст на институционалните инвеститори

Според главния изпълнителен директор Ричард Тенг интересът към Binance от страна на институционални и корпоративни инвеститори рязко се е увеличил с 40% през тази година.

19.09.2024 18:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.