НАЧАЛО Биткойн

САЩ вероятно ще вдигне още един път лихвените проценти тази година – какво означава това за Биткойн?

септември 25, 2023 11:15 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ вероятно ще вдигне още един път лихвените проценти тази година – какво означава това за Биткойн?

Най-новото обобщение на икономическите прогнози на Федералния резерв на САЩ, което беше публикувано по-рано тази седмица, предлага ценна информация за перспективите на централната банка по отношение на лихвените проценти и икономиката в по-широк план.

Според тези прогнози представителите на Федералния резерв все още клонят към осъществяване на още едно увеличение на лихвените проценти преди края на тази година.

Прогнози за повишаване на лихвените проценти

В неотдавнашен доклад се посочва, че медианната прогноза на Централната банка сочи, че лихвеният процент по федералните фондове вероятно ще достигне 5.6% до края на тази година, което съвпада с прогнозата от юни. Това означава, че мнозинството от членовете на Комитета по политиката на Федералния резерв смятат, че ще е необходимо допълнително увеличение на лихвения процент с четвърт пункт, което вероятно ще бъде осъществено по време на заседанията през ноември или декември.

В перспектива до 2024 г. точковият график, който представя индивидуалните виждания на членовете относно перспективите за лихвените проценти, показва, че на хоризонта може да се очакват две намаления на лихвения процент с четвърт пункт. Медианната прогноза за 2024 г. показва лихвен процент по федералните фондове от 5.1%, което е забележимо увеличение спрямо прогнозата от 4.6% през юни, подсказващо за намалени очаквания за намаляване на лихвените проценти.

Намаляването на прогнозираните намаления на лихвените проценти за 2024 г. е значителна промяна в тази актуализация. Според Андрю Патерсън, старши икономист във Vanguard, тази модификация, съчетана с по-позитивните перспективи за растежа и подобрените прогнози за безработицата, означава, че Федералният резерв постепенно придобива увереност в способността си да управлява меко приземяване.

Биткойн като убежище

Това означава, че Централната банка вярва, че икономиката може да издържи на по-високи лихвени проценти за продължителен период от време, без да изпита съществени сътресения. Биткойн (BTC), често наричан “дигитално злато“, привлече значително внимание като средство за хеджиране срещу колебанията на традиционните финансови пазари.

През последните години се очерта интригуваща тенденция, при която стойността на Биткойн често показва обратна зависимост от лихвените проценти, установени от централните банки. Когато лихвените проценти са ниски, инвеститорите често се насочват към алтернативни активи като BTC в търсене на по-висока възвръщаемост.

Тъй като Федералният резерв намеква за потенциално повишаване на лихвените проценти, динамиката на тази връзка може да се промени. Повишаването на лихвените проценти би направило традиционните лихвоносни активи по-привлекателни за инвеститорите.

Въпреки това един от основните аспекти на Биткойн, който може да компенсира въздействието на повишаването на лихвените проценти, е неговият статут на хеджиращ и сигурен актив убежище. Във времена на икономическа несигурност BTC често е разглеждан като дигитално убежище за инвеститорите, които искат да предпазят богатството си от инфлация или финансова нестабилност.

Очаква се тази характеристика да остане непроменена, независимо от колебанията в лихвените проценти, и може да послужи като основа за стимулиране на нов бичи тренд в цената на Биткойн.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Биткойн премина $39,000 – Бичи вълнения сред инвеститорите

Стойността на Биткойн (BTC) надхвърли $39,000, като това е първото ѝ изкачване до това ниво от април 2022 г. насам.

декември 3, 2023 11:00 1 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

Биткойн: 80% от притежателите са на печалба – какво следва?

Последните анализи на данни за Биткойн (BTC) разкриват значителен ръст на неговата рентабилност, която достига най-високите си нива от близо две години.

декември 3, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.