Home

Китай разединен на фона на настоящата криза – ще има ли реформи?

22.09.2023 12:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай разединен на фона на настоящата криза – ще има ли реформи?

Икономическата траектория на китайското правителство предизвиква разделение сред съветниците, като привържениците на структурните реформи оспорват тези, които се застъпват за увеличаване на държавните разходи в подкрепа на отслабващата икономика.

Този рядък дебат между влиятелни съветници, които имат тежест при формулирането на политиката, но нямат пряка власт, се случва в момент, когато световните пазари търсят индикации за стратегията на Китай за противодействие на настоящия спад. Тази ситуация доведе до масова безработица, изтичане на капитали и обезценяване на юана.

Привържениците на незабавното стимулиране твърдят, че ниският дълг на централното правителство му позволява да сподели фискалната тежест с местните администрации, като финансира инфраструктурни и други разходи за стимулиране на икономическата активност. Обратно, съветниците, които са склонни към реформи, изтъкват, че традиционният подход на стимулиране, който подкрепяше растежа в продължение на десетилетия, е изчерпал възможностите си, и се застъпват за по-съществени структурни промени.

И двете групи подчертаха спешността на своите предложения, които трябва да бъдат разгледани от политиците, особено в очакване на годишната Централна икономическа конференция през декември.

На фона на опасенията от изтичане на капитали и обезценяване на юана Централната банка е изправена пред ограничения при корекциите на паричната политика. Някои анонимни съветници настояват за засилени фискални стимули, като се позовават на добрата фискална позиция на централното правителство в сравнение с местните правителства.

По-специално, съотношението на дълга на централното правителство към БВП е едва 21%, което рязко контрастира със 76%, притежавани от местните правителства, включително неразкрития дълг. За 2023 г. Китай се стреми към бюджетен дефицит от 3.0% от БВП, докато местните власти бързат да емитират 3.8 трилиона юана ($520.68 милиарда) в специални облигации за финансиране на инфраструктурата.

Въпреки разгорещените дебати анализаторите очакват, че китайското ръководство може да постигне баланс между стимулите и реформите. Въпреки че краткосрочните стимули могат да стимулират растежа, те могат да задълбочат структурните дисбаланси. За разлика от тях структурните реформи могат да доведат до краткосрочен дискомфорт, но в дългосрочен план обещават по-качествен и устойчив растеж.

Икономиката на Китай, втората по големина в света, показва признаци на стабилизиране след поредица от скромни политически мерки. Въпреки това несигурността продължава да се дължи на срива на пазара на недвижими имоти, демографското застаряване, нарастващия дълг и геополитическото напрежение. Неотдавна Азиатската банка за развитие ревизира прогнозата си за растежа на Китай до 4.9% от предварително прогнозираните 5.0% през юли, като я обясни със слабостите в сектора на недвижимите имоти.

Привържениците на структурните промени твърдят, че без тях Китай трудно ще успее да вдъхне трайно доверие в икономиката си, особено сред частните предприятия. Те смятат, че за осъществяването на тези жизненоважни реформи е необходима политическа решимост.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Богатството на Зукърбърг се увеличи до $201 милиарда – eто защо

Марк Зукърбърг, технологичният визионер, който стои зад Meta, сега е четвъртият най-богат човек в света със състояние от $201 милиарда.

01.10.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на годината

Популярната крипто борса Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на 2024 г., предоставяйки на клиентите 90-дневен срок за изтегляне на активите си.

01.10.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Robinhood въвежда крипто преводи за потребителите на европейския пазар

Robinhood въведе дългоочаквана функция, която позволява на европейските потребители да прехвърлят криптовалути, като по този начин подобрява контрола на потребителите върху техните дигитални активи.

01.10.2024 21:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Акциите на SoftBank реализират ръст – какво се крие зад печалбите?

Акциите на SoftBank Group Corp. поскъпнаха във вторник след съобщения, че японската компания може да участва в значителен кръг на финансиране.

01.10.2024 19:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.