НАЧАЛО Други

Две държави могат да задминат САЩ по БВП в следващите 50 години

септември 22, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Две държави могат да задминат САЩ по БВП в следващите 50 години

Алиансът БРИКС постига значителни успехи в стремежа си да оспори господството на щатския долар като световна резервна валута.

В неотдавнашен доклад на Goldman Sachs се посочва, че до 2075 г. БВП на САЩ може да слезе на трето място. Забележително е, че и Китай, и Индия, като членове на БРИКС, потенциално могат да надминат БВП на САЩ, като си осигурят първата и втората позиция.

Goldman Sachs прогнозира, че през следващия половин век Китай и Индия могат да изпреварят САЩ по отношение на БВП. Тази прогноза поставя Индия в позиция, която потенциално може да надмине БВП на САЩ, като ги измести на трето място.

Ето и прогнозираното разпределение на най-големите икономики в света през 2075 г., според известната инвестиционна банка:

  • Китай: $57 трилиона
  • Индия: $52.5 трилиона
  • Съединените щати: САЩ: $51.5 трилиона

През следващите пет десетилетия САЩ може да изостанат от Индия с $1 трилион, а от Китай – с $5.5 трилиона по отношение на БВП. Освен това се очаква другите членове на БРИКС – Египет и Бразилия, да заемат позиции в топ 10 на икономиките, като се похвалят с БВП от съответно $10.4 трилиона и $8.7 трилиона.

Наскоро БРИКС разкри, че стремежът ѝ да измести щатския долар от статута му на световна резервна валута е дългосрочна стратегическа цел. Алиансът предвижда няколко години и различни възможности за даване на предимство на съответните им местни валути пред щатския долар.

Според тези прогнози Обединеното кралство потенциално може да изпадне извън десетте най-големи световни икономики, като се приземи на 11-та позиция с БВП от $7.6 трилиона. Оценките на Голдман Сакс предполагат потенциално изместване на финансовото влияние от Западното полукълбо към Източното полукълбо.

В заключение, установеният глобален икономически ред може да претърпи бързи промени, които потенциално да доведат до сценарий, при който САЩ вече няма да са най-голямата икономика в света.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Две държави могат да задминат САЩ по БВП в следващите 50 години”
  1. Точно защото са членове на брикс смешни комунинисти газ към сибир като ви харесва там

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.