Home

Идва ли краят на изкопаемите горива?

12.09.2023 18:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Идва ли краят на изкопаемите горива?

Световният орган за наблюдение на енергетиката обяви, че светът се намира на прага на края на ерата на изкопаемите горива.

За първи път в историята Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че търсенето на петрол, природен газ и въглища ще достигне своя връх преди 2030 г.

Тази прогноза се дължи на бързото развитие на възобновяемите енергийни източници и на разпространението на електромобилите.

Фатих Бирол, ръководител на МАЕ, отбеляза тези прогнози, които ще бъдат публикувани следващия месец в World Energy Outlook, като заяви:

Свидетели сме на началото на края на ерата на изкопаемите горива и трябва да се подготвим за следващата ера.

Той подчерта, че това доказва ефективността на политиките в областта на климата.

В статия за “Financial Times” Бирол отбеляза тази “историческа повратна точка“, но призова политиците да увеличат усилията си за ускоряване на енергийния преход и намаляване на емисиите, въпреки политическите пречки, свързани с декарбонизацията.

Правителствата по света увеличиха инвестициите във възобновяеми енергийни източници в отговор както на изменението на климата, така и на енергийната криза, катализирана от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Много от тях обаче се сблъскаха с противопоставяне поради разходите, направени в период на нарастващи разходи за живот.

МАЕ по-рано изчисли, че съвкупното търсене на изкопаеми горива може да достигне своя връх около 2030 г. Този срок обаче беше удължен поради ускореното внедряване на технологии за възобновяеми източници през последната година.

Бирол също така подчерта “структурните промени” в китайската икономика, която се преориентира от тежката промишленост към по-малко енергоемки сектори и услуги.

“През последното десетилетие на Китай се падна приблизително една трета от глобалното увеличение на търсенето на природен газ и две трети от ръста на търсенето на петрол”, посочи Бирол, добавяйки, че “слънчевата, вятърната и ядрената енергия все повече ще изпреварват въглищата по отношение на потенциала за растеж в Китай.”

Бирол твърди, че политиците трябва да проявят адаптивност в отговор на енергийния преход и твърди, че той може да бъде ускорен чрез прилагането на “по-силни политики за климата“, независимо от опасенията в западните столици относно обществената възприемчивост към бързата промяна.

Както САЩ, така и ЕС започнаха амбициозни инициативи в подкрепа на разширяването на възобновяемата енергия, но се сблъскаха с критики от страна на политическите си противници относно свързаните с това разходи.

Ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола предупреди този месец, че политиките на Брюксел в областта на климата рискуват да насочат избирателите към популистки партии. Междувременно в Обединеното кралство правителството одобри нови проекти за сондиране за нефт и газ и изрази резерви относно разширяването на зоната за свръхниски емисии в Лондон.

Бирол предупреди, че значителните нови начинания в областта на изкопаемите горива биха могли да се превърнат в “невъзвръщаеми активи“, въпреки че призна, че ще са необходими известни инвестиции в доставките на нефт и газ, за да се компенсира спадът в съществуващите находища.

Той, както и МАЕ, са подложени на критики от страна на големите производители на изкопаеми горива, които предупреждават, че недостатъчните инвестиции в доставките на нефт и газ могат да доведат до бъдещи енергийни кризи, ако прогнозите за пик на потреблението се окажат прекалено оптимистични.

През април ОПЕК, картелът на производителите на петрол, обвини МАЕ, че предизвиква “нестабилност” на пазарите, като препоръчва спиране на разработването на нови находища на петрол.

Бирол твърди, че “петролните и газовите компании може би не само грешат в обществените настроения… те може би грешат и на пазара, ако очакват по-нататъшен ръст на търсенето на петрол и газ през това десетилетие“.

Той подчерта, че новите мащабни проекти за изкопаеми горива са свързани не само със значителни рискове за климата, но и с големи финансови рискове.

Бирол помоли политиците да не се успокояват, като предупреди, че емисиите трябва бързо да намалеят след достигането на пика в средата на 2020 г., за да има някакъв шанс за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5°C.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Тайван позволи инвестициите в чуждестранни крипто ETF

Тайванската комисия за финансов надзор (FSC) даде зелена светлина на професионалните инвеститори да получат достъп до чуждестранни борсово търгувани фондове (ETF) за криптовалути.

30.09.2024 21:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Ethena Labs предлага създаването на нова борса за стимулиране на растежа на USDe

Ethena Labs, разработчикът на синтетичния долар USDe, обяви предложение за стартиране на децентрализирана борса (DEX), наречена „Ethereal“, която да подкрепи растежа на USDe.

30.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Капитализацията на фондовия пазар е на път да достигне тригодишен връх

Капитализацията на световния фондов пазар е на път да достигне най-високото си ниво от три години насам благодарение на неотдавнашното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и мерките за икономическо стимулиране от страна на Китай.

30.09.2024 20:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Неизбежен ли е старта на новата валута на съюза?

С наскоро разширения си състав БРИКС вече включва Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства.

30.09.2024 18:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.