НАЧАЛО Финтех

Mastercard готови за старта на своята CBDC инициатива

12.09.2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Mastercard готови за старта на своята CBDC инициатива

Mastercard стартира своята програма за дигитална валута на централната банка (CBDC), като смята, че моментът за стартирането ѝ през това лято, когато интересът в световен мащаб продължава, е подходящ.

Инициативата на Mastercard идва в отговор на проучване на Банката за международни разплащания (БМР), което установи, че приблизително 93% от банките проучват потенциала на CBDC, като 60% от тях заявяват, че стабилните монети са ускорили работата им по CBDC.

Крайната цел на Mastercard е да гарантира, че тези, които се интересуват от участие в тези сфери, могат да го правят със стабилност, спазване на регулациите и защита на потребителите на преден план, тъй като светът продължава да се ориентира към дигиталните технологии.

Според информация на Foresight News платежният гигант MasterCard се стреми да подкрепи централните банки по света чрез своите инициативи за дигитална валута на централните банки (CBDC). MasterCard вече си е партнирала с Bank of England, Центъра за иновации на Банката за международни разплащания, Резервната банка на Австралия и Паричния орган на Хонконг.

Както вече беше съобщено от Foresight News, на 18 август MasterCard събира група от доставчици на блокчейн технологии и платежни услуги, които да се присъединят към новата й партньорска CBDC програма. Целта е да се разберат по-добре предимствата и ограниченията на CBDC, както и как да се прилагат по сигурен, безпроблемен и полезен начин. 

Първоначалните партньори включват Ripple, Consensys, доставчик на решения за мулти-CBDC и токенизирани активи Fluency, доставчик на технологии за дигитална идентификация Idemia, консултантска компания за дигитална идентификация Consult Hyperion, технологична група за сигурност Giesecke+Devrient и платформа за операции с цифрови активи Fireblocks.

Mastercard обаче не е единствената организация, която се занимава с CBDC. Visa вече също проучва как може да интегрира блокчейн технологията в своите операции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Японската банка SBI обяви партньорство с крипто проекта Chiliz

Както бе съобщено, SBI Holdings, известна японска банкова институция, е сключила партньорство с популярния фен токен Chiliz (CHZ).

09.05.2024 19:00 1 мин. четене

Mastercard си партнира с топ американски банки за токенизирани активи

Mastercard Inc. се обедини с големи банки в САЩ, за да тества DLT, с цел да рационализира процесите на сетълмент за токенизирани активи като пари на търговски банки и дългови ценни книжа с инвестиционен клас.

09.05.2024 10:00 1 мин. четене

CBDC: Централните банки трябва да се насочат към дигитални активи

Президентът на Bundesbank и член на ЕЦБ подчерта критичната необходимост централните банки да преоценят своите оперативни модели и бързо да приемат CBDC.

08.05.2024 10:30 2 мин. четене

Крипто портфейлът MetaMask представя нова актуализация тази седмица

MetaMask, водещ крипто портфейл, обяви, че скоро ще стартира нова функция, наречена “смарт транзакции”. Тази функция, която ще бъде въведена тази седмица, бележи първата от поредица актуализации, съобразени с наскоро представената пътна карта на портфейла.

07.05.2024 3:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.