Home

Войната между Русия и Украйна е най-лошата новина за долара

28.07.2023 14:08 4мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната между Русия и Украйна е най-лошата новина за долара

С ескалацията на напрежението между Русия и Украйна руският валутен резерв от $300 милиарда беше замразен, а на руските банки беше забранен достъпът до международната платежна система Swift.

Това обаче създаде силна вълна на тема дедоларизация при световната търговия, като БРИКС и други държави вече обмислят алтернативен платежен механизъм.

Както подсказва наименованието, “дедоларизацията” се отнася до инициатива, в рамките на която държавите се опитват да ограничат зависимостта си от щатския долар – преобладаващата валута за осъществяване на международна търговия.

Тъй като Западът се опитва да ограничи финансово Русия на световния пазар заради продължаващата й война с Украйна, други държави все повече осъзнават възможните последици от прекалената зависимост от щатския долар.

Не е изненадващо, че страни като Бразилия, Аржентина, Бангладеш и Индия сега се стремят да използват китайски юани като резервна валута и да ги използват за международна търговия и плащания.

Според докладите има три основни причини, поради които държавите все повече се стремят да премахнат долара.

1. Паричната политика на САЩ има значителен контрол върху останалата част от света

Според Wilson Centre доларът често е надценен заради влиянието му върху световната икономика, което произтича от факта, че САЩ са емитент на световната резервна валута. Това от своя страна прави долара водеща валута в международната търговия и платежните системи.

Покойният Валери Жискар д’Естан, президент на Франция от 1974 до 1981 г., смята, че това дава на САЩ “прекомерна привилегия”, тъй като САЩ могат да избегнат криза, въпреки че не са в състояние да изплащат дълговете си. Това е така, защото Вашингтон може да емитира повече пари, ако стойността на долара спадне. Страни като Индия обаче не искат да бъдат ограничавани от паричната политика на най-голямата икономика в света. Впоследствие Резервната банка на Индия настоява индийската рупия да се използва за търговия.

2. Доларът е скъп за развиващите се страни

Тъй като доларът набира все по-голяма сила, вносът става скъп за нововъзникващите държави. В случая с Аржентина инфлацията е резултат от спада на резервите в щатски долари, предизвикан от намаляването на износа и политическия натиск. По-късно в доклад на Reuters се казва, че Аржентина е прибягнала до търговия с юани вместо с щатски долари за китайския внос.

Икономисти от международната компания за финансови услуги Allianz заявиха, че ако достъпът до щатския долар стане скъп, кредитополучателите ще търсят търговия в други валути. В тази връзка бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова за алтернативни търговски разплащания, като поиска Бразилия, Индия, Русия, Китай и Южна Африка да се откажат от щатския долар.

3. Променящи се изисквания в световната търговия и петрола

Основна причина, поради която щатският долар се превърна в резервна валута, беше фактът, че страните от Персийския залив в Близкия изток използваха валутата за търговия с петрол. През 1945 г. Саудитска Арабия и САЩ са сключили официално споразумение, според което петролът трябва да се продава единствено в долари. В крайна сметка, с износа на шистов петрол, САЩ стават енергийно независими.

Освен промяната в търсенето на петрол, външните отношения между САЩ и Саудитска Арабия остават нестабилни, както се вижда от случая, в който бившият президент на САЩ Доналд Тръмп критикува Саудитска Арабия, че не плаща на САЩ разумна цена за своята отбрана. Друг такъв случай беше, когато президентът Джо Байдън се изправи срещу престолонаследника Мохамед бин Салман заради убийството на журналист.

Според Сара Милър от енергийната информационна компания Energy Intelligence поради това напрежение и революцията в шистовата енергетика Саудитска Арабия в крайна сметка може да реши да спре да ценообразува своя петрол в щатски долари.

В обобщение тази зависимост от долара накара множество страни да обмислят други алтернативи. Целият този процес на дедоларизация се засили особено след началото на войната между Русия и Украйна. По всичко изглежда, че държавните лидери не желаят да имат чак толкова дълбока зависимост от състоянието на САЩ и техните политики. Въпреки това, доминацията на долара, макар и да е възможно да намалее, трудно може да бъде изместена и най-вероятно ще продължи да бъде световната резервна валута в обзоримото бъдеще.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

ИЗВЪНРЕДНО: Чанпен Джао официално на свобода

В петък, 27 септември, съоснователят на Binance Чанпен Джао, известен като „CZ“ в крипто общността, бе освободен от затвора, след като излежа четиримесечна присъда за неадекватно спазване на правилата за борба с прането на пари (AML).

27.09.2024 23:54 2мин. четене Alexander Zdravkov

Tether разширява обхвата си – за какво се използва при различните мрежи?

Tether (USDT) агресивно разширява своя обхват в настоящия пазарен цикъл, докато конкурентът му USDC прилага по-предпазлива стратегия.

27.09.2024 17:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Изпълнителен директор на крипто проект е обвинен в схема за изнудване, включваща шерифи от LASD

Адам Иза, изпълнителен директор, свързан с платформата Zort, е изправен пред сериозни обвинения в провеждането на схема за изнудване, включваща служители от шерифския отдел на Лос Анджелис (LASD), както е описано подробно от ФБР.

27.09.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Чанпен Джао от Binance може да бъде освободен предсрочно: Какво ще направи милиардерът след това?

Чанпен Джао може да бъде освободен от федералния арест по-рано от очакваното, въпреки че първоначално пускането му на свобода беше насрочено за неделя, 29 септември, поради политиката да не се освобождават затворници през почивните дни.

27.09.2024 14:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.