НАЧАЛО Други

Ще повлияе ли рецесията в Европа на икономиката на САЩ?

15.06.2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще повлияе ли рецесията в Европа на икономиката на САЩ?

Европейският съюз преживя две поредни тримесечия на икономически спад поради ниските потребителски разходи и продължаващата инфлация.

Вследствие на това през зимните месеци еврозоната навлезе в рецесия, като очакванията са за слаб растеж през цялата година.

Въпреки че икономистите определят рецесията като лека и отбелязват, че по-широката европейска икономика е успяла да избегне сериозен спад, те са загрижени за потенциалните странични ефекти върху САЩ и световната икономика. Възниква въпросът: Aко Европа е изправена пред икономически предизвикателства, може ли да бъдат засегнати и Съединените щати?

Според икономистите Озге Акинчи и Паоло Песенти от Федералната резервна банка на Ню Йорк през последните три десетилетия икономическите кризи в Европа исторически са имали умерено въздействие върху САЩ.

Неотдавнашната рецесия в еврозоната може да се отдаде на високата инфлация, която обезкуражи потребителските разходи, и на правителствата, прилагащи по-строги фискални политики. В резултат на това както еврозоната, така и целият ЕС сега изостават от икономиката на САЩ.

През първото тримесечие на тази година икономическото производство в еврозоната се понижи с 0.1% спрямо предходното тримесечие след подобен спад през последното тримесечие на 2022 г. За разлика от тях САЩ отбелязаха ръст на БВП от 0.3% и 0.6% съответно през първото и четвъртото тримесечие на миналата година, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Ситуацията обаче може да не остане същата за дълго. Анализът на Акинчи и Песенти сочи, че развитието на ситуацията в Европа може да окаже влияние върху Съединените щати чрез търговските връзки, трансграничните финансови потоци, валутните курсове и глобалните шокове на доверието.

Важно е да се отбележи, че в момента Европа не е изправена пред криза от такъв мащаб. Независимо от това предстоящото политическо решение и икономическите прогнози на централната банка на САЩ, както и дискусиите на срещата на върха, в която участва министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, ще дадат повече информация за това как Фед гледа на настоящия европейски спад и на възможността за разпространение на кризата.

Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs, Дейвид Соломон, предупреди, че икономиката на САЩ може да се изправи пред предизвикателства, включително бавен растеж и постоянна инфлация. Макар че той не очаква Федералният резерв да повиши лихвените проценти за борба с инфлацията в краткосрочен план, силните икономически показатели и упоритата инфлация могат да доведат до бъдещи повишения на лихвените проценти, което ще направи икономическата среда по-предизвикателна.

Соломон прогнозира, че потенциална рецесия в САЩ може да настъпи към края на тази година или в началото на 2024 г.

Въпреки неотдавнашния период на високи цени, според данни от проучване на Банката на Федералния резерв в Ню Йорк очакванията на потребителите за инфлацията в близко бъдеще са спаднали до най-ниското си ниво от две години насам. Федералният резерв следи отблизо тези очаквания, тъй като те могат да повлияят на поведението на потребителите и на бизнес решенията по отношение на цените и заплатите.

В обобщение, европейската рецесия породи опасения за нейното въздействие върху САЩ и световната икономика. Макар че понастоящем рецесията е лека, взаимовръзките между европейската и американската икономика предполагат, че икономическите предизвикателства в Европа могат да имат отражение в световен мащаб. 

В бъдеще Съединените щати вероятно ще преживеят трудна икономическа среда, включително бавен растеж и постоянна инфлация, въпреки че точното време на потенциалната рецесия остава несигурно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.