Home

БРИКС: Как и защо новата валута ще повлияе на долара?

11.06.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Как и защо новата валута ще повлияе на долара?

Потенциалното разширяване на БРИКС от сегашната му конфигурация от пет държави до нов блок би представлявало значително предизвикателство за господстващия американски долар.

Като световна резервна валута доларът в момента е изправен пред конкуренцията на алианса БРИКС и други развиващи се източни държави, които се стремят да насърчават собствените си валути и да намалят зависимостта от долара в световната търговия.

Гаурав Гупта, дипломат от индийската дипломатическа служба и заместник-министър, неотдавна предположи, че БРИКС може потенциално да се превърне в БРИКС+ през август.

В интервю за Outlook India Гупта спомена, че алиансът разработва стратегии за намаляване на зависимостта от щатския долар и намекна за въвеждането на нова валута, която потенциално би могла да наруши глобалния финансов ред, доминиран понастоящем от САЩ.

Гупта подчерта още, че след въвеждането на новата валута, алиансът БРИКС възнамерява да засили международното сътрудничество с развиващите се страни.

Очаква се тази инициатива да насърчи увеличаването на трансграничните транзакции, извършвани с новата валута, което може да доведе до рязко нарастване на търговията, инвестиционните възможности и цялостното икономическо развитие, като всичко това може да се случи независимо от щатския долар.

С навлизането на новата валута на световния пазар търсенето на щатския долар вероятно постепенно ще намалее. Това би могло да създаде предизвикателства за Съединените щати, особено по отношение на финансирането на дефицита им, като потенциално създаде предпоставки за спад в стойността на щатския долар.

Вследствие на това Съединените щати ще загубят способността си да упражняват финансова мощ и да прилагат санкции, за да възпрепятстват икономиките на други държави.

В обобщение, разширяването на БРИКС и въвеждането на нова валута може да доведе до няколко положителни резултата, включително намаляване на зависимостта от щатския долар, увеличаване на възможностите за търговия и инвестиции и намаляване на политическия натиск от страна на САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето защо Фед намалиха лихвения процент според Артър Хейс

Неотдавнашното намаляване на лихвения процент с 50 базисни пункта от страна на Федералния резерв се разглежда от някои като ход в подкрепа на президентската кампания на Камала Харис.

24.09.2024 6:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Развитието на изкуствения интелект: Заплаха или технологичен напредък?

AI моделите се развиват бързо, като основните разработчици значително подобряват способността им да обработват сложни заявки и да предлагат по-прецизни реакции.

23.09.2024 20:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилните монети и криптовалутите застрашават фиатните пари в Източна Азия

Стабилните монети и криптовалутите започват да изместват фиатните валути в няколко държави от Източна Азия, което демонстрира нарастващото им значение в развиващите се пазари.

23.09.2024 19:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Русия настоява за по-голяма роля на съюза в световната енергетика

В понеделник, 23 септември, Владимир Путин се застъпи за разширяване на ролята на групата БРИКС на световните енергийни пазари, тъй като Русия се стреми да противодейства на западното господство.

23.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

5 Отговори на “БРИКС: Как и защо новата валута ще повлияе на долара?”
  1. Ще повлияе колкото преводната рубла едно време. Тия начело с Китай са тотално зависими от технологиите на свободния свят и САЩ.

  2. borislaf,

    Да, да чакаме и загниващия капитализъм да загние съвсем и социализЪма да пребъде.
    Започвам да се чудя дали и вие не се изкушихте да заработвате копейки.

    • За България,

      Доларът ще стане обикновена бомбонена хартия , каквато си е от години.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.