НАЧАЛО Други

Сериозна заплаха от невъзможност за изпълнение на дълга грози правителството на САЩ

18.05.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сериозна заплаха от невъзможност за изпълнение на дълга грози правителството на САЩ

Според неотдавнашен доклад правителството на Съединените щати е изправено пред значителен риск да не може да изпълни финансовите си задължения в близко бъдеще, вероятно още през юни.

В доклада, публикуван на 12 май от Бюджетната служба на Конгреса на САЩ (CBO), се подчертава рискът от неизпълнение на задълженията на правителството поради достигане на законоустановения лимит на дълга от $31.4 трилиона на 19 януари.

Ако лимитът на дълга остане непроменен, CBO прогнозира, че до първите две седмици на юни правителството може да срещне трудности при изплащането на всички свои задължения.

В доклада се посочва също, че федералният бюджетен дефицит за 2023 г. се предвижда да бъде $1.5 трилиона, което е със $100 милиарда повече от първоначалната оценка, представена през февруари.

Според доклада общите приходи за 2023 г. могат да бъдат значително повлияни от текущото дело във Върховния съд относно отписването на неизплатени задължения по студентски заеми.

Освен това наблюдаваният до април недостиг на данъчни постъпления има потенциал да допринесе за по-голям дефицит от първоначално предвидения.

Въпреки тези фактори прогнозните данни на CBO сочат, че е малко вероятно нарастването на дефицита да намалее в обозримо бъдеще. Докладът предвижда, че годишният дефицит ще се удвои през следващото десетилетие, достигайки $2.7 трилиона до 2033 г.

Очаква се през 2033 г. да бъде отчетено най-високото ниво на държавен дълг, регистрирано някога в САЩ, като дългът, притежаван от обществото, ще нарасне от 98% от БВП в края на тази година до 119% в края на 2033 г., както се посочва в доклада на CBO.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Русия няма избор, освен да ползва китайския юан

Русия се намира в несигурно положение, опитвайки се да намери баланс между дедоларизацията и същевременното поддържане икономиката си.

02.05.2024 13:00 2 мин. четене

БРИКС: Големите американски банки търпят огромни загуби

Двете водещи банки в Съединените щати разкриват значителни загуби в размер на $4.5 милиарда.

02.05.2024 12:00 2 мин. четене

Виталик Бутерин се обяви против използването на хардуерни портфейли

В скорошно изявление съоснователят на Етериум Виталик Бутерин изрази резерви относно разчитането на хардуерни портфейли за защита на криптовалути.

02.05.2024 10:00 1 мин. четене

Производителят на чипове AMD надмина очакванията с последния си доклад за приходите

Във вторник AMD, гигантът в областта на чиповете, публикува приходите си за първото тримесечие, като надхвърли прогнозите на анализаторите както за приходите, така и за печалбите.

02.05.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.