НАЧАЛО Финтех

2 години затвор за бивш мениджър на Coinbase за търговия с вътрешна информация

12.05.2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
2 години затвор за бивш мениджър на Coinbase за търговия с вътрешна информация

Според американската прокуратура Ишан Уахи, бивш продуктов мениджър в Coinbase Global Inc (COIN.O), е осъден на две години затвор, с което се отбелязва първото дело за търговия с вътрешна информация, свързано с криптовалута.

Във федералния съд в Манхатън окръжният съдия на САЩ, Лорета Преска, произнесе присъдата на 32-годишния Ишан Уахи, след като през февруари той се призна за виновен по две обвинения в заговор за извършване на измама.

По време на изслушването за произнасяне на присъдата съдия Преска описа схемата като “масивна злоупотреба” с доверието на Coinbase, като посочи, че опитите за прикриване на действията показват, че Уахи и съучастниците му са осъзнавали неправомерните си действия.

Това дело е едно от няколкото значими наказателни преследвания, свързани с криптовалути, започнати от американските прокурори в Ню Йорк. Сред тях е и делото срещу Сам Банкман-Фрийд, основател на FTX, който не се е признава за виновен.

Прокурорите твърдят, че Уахи е споделил поверителна информация с брат си Нихил и техния приятел Самир Рамани относно дигиталните активи, регистрирани на Coinbase, една от най-големите крипто борси в света.

Според прокурорите тази информация е позволила на триото да спечели $1.5 милиона, като е търгувало с 55 дигитални актива преди официалните обявления за листване между юни 2021 г. и април 2022 г.

Преди това Нихил Уахи се призна за виновен по обвинение в заговор за телеграфна измама през септември и беше осъден на 10 месеца затвор през януари. Междувременно Самир Рамани остава на свобода.

По време на изслушването Ишан Уахи изрази разкаяние за действията си и тяхното въздействие върху приятелите и семейството му, много от които бяха в съда.

Помощник-прокурорът Ноа Соловейчик заяви по време на изслушването, че поведението на Уахи не е било изолиран инцидент, а по-скоро поредица от съвети, споделени в продължение на 10 месеца.

В съдебните документи Уахи поиска присъда, която да не е по-дълга от тази на брат му, като се позова на подобни случаи на търговия с вътрешна информация, които са довели до минимално или никакво лишаване от свобода.

Прокурорите обаче настояха за присъда от над три години за Ишан Уахи с цел да възпрат други вътрешни лица, занимаващи се с криптовалути, да злоупотребяват с корпоративна информация.

Министерството на правосъдието на САЩ има по-широки правомощия от Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) при преследването на случаи, свързани с финансова печалба чрез измама, независимо от вида на активите.

Това предоставя на Министерството на правосъдието по-голяма свобода на действие при преследването на неправомерни действия, свързани с криптовалути, в сравнение със SEC, която се фокусира върху регулирането на пазарите на ценни книжа.

В съдебните дела, заведени от SEC срещу Ишан и Нихил Уахи във връзка с техните сделки, SEC твърди, че много дигитални активи се класифицират като ценни книжа. Съдебните документи разкриха, че Ишан Уахи е постигнал предварително споразумение за уреждане на спора със SEC, а Нихил Уахи също е в процес на преговори за уреждане на спора с комисията.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Близо 500 финтех сделки само през първото тримесечие на 2024 година

През първото тримесечие на 2024 г. финтех индустрията стана свидетел на близо 500 транзакции за финансиране и сливания и придобивания, с особен акцент върху застрахователните технологии, крипто и блокчейн секторите, според данни, събрани от Royal Park Partners (RPP).

02.05.2024 9:00 1 мин. четене

Ripple разширява обхвата си в Япония с ново сътрудничество

Финтех гигантът Ripple разкри стратегическо сливане с HashKey DX, базираното в Токио подразделение на HashKey Group, компания за финансови услуги за дигитални активи.

01.05.2024 3:30 1 мин. четене

Финансови гиганти създават работна група за квантова криптография

HSBC и PayPal са част от нова инициатива, изследваща квантово безопасната криптография в плащанията, целяща справяне с потенциалните рискове за киберсигурността, породени от нововъзникващите квантови компютри.

01.05.2024 2:00 1 мин. четене

Мъже “крадат” от жените си в Пакистан – дигиталните валути може да са решението на проблема

По време на специална среща в Рияд министърът на финансите на Пакистан Мухаммад Аурангзеб изрази интереса на правителството да приеме дигитална валута.

30.04.2024 12:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.